ВИДЕО | Станковиќ: Криптовалутите не гарантираат анонимност туку псевдонимност

Стефан Станковиќ, експерт за крипто/блокчеин валути/ Фото: Слободен печат

Пропадна третиот најголем стејблкоин во крипто индустријата. Тоа е финансиско средство кое претендира да следи цена, во случајот на доларот. Стејбл-коин треба да има постајана еднаква вредност со доларот, изјави во Утрински брифинг Стефан Станковиќ, м-р по деловно право, специјалист за крипто/блокчеин валути.

Во случајов постојат постојат различни случаи на стејблкоин, бидејќи целата индустрија е многу млада и уште се експериментира, додава Станковиќ.

– Криптовалутите се регулирани во Америка, во Европа. Се знае што е кои регулаторни тела ги регулираат. Во САД имаме пандан на Комисија за хартии од вредност, како што е во Македонија. Секаде во Европа и Америка криптовалутите се регулирани, кај нас ќе треба да поминат 20 години за да се направи тоа. Криптовалутите не гарантираат анонимност, туку псевдинимност, се е транспарентно, се следат сите трансакции, вели Станковиќ.

Целата анализа погледенте ја во видеото:

Видео на денот