ВИДЕО | Министерката Стефоска за Конески: Секој негов збор истовремено е и порака и аманет, наша должност и наша обврска

Овој месец се навршуваат 100 години од раѓањето и 28 години од смртта на академик Блаже Конески/Фото: Министерство за култура

Министерката за култура Ирена Стефоска по повод 28-годишнина од смртта на академик Блаже Конески на својот Фејсбук профил сподели видео со стиховите на големиот македонски поет, писател, лингвист и преведувач од песната „Обврска“

Сфати ја со сета сериозност
оваа обврска,
уште посилна дека заемна:
и без да го знаеш досега тоа
ние сме се задолжиле да го чуваме
споменот еден за друг.
Ќе минат сите површни оддалечувања,
ќе дојде час на враќање
кон загубеното,
за да се згрее душата макар малце
на него,
како што исѕемнатиот ги грее рацете
На жив жар, под распретаната пепел.

-Секој негов збор истовремено е и порака и аманет, наша должност, наша обврска е да не заборавиме да ги пренесуваме на идните генерации како аманет кон нив, напиша Стефоска под стиховите на Конески. Овој месец се навршуваат и 100 години од неговото раѓање.

 

Видео на денот