17 C
Скопје

Tag : блаже конески

Културен печат

Фондација „Небрегово“: Објавени се два конкурса за текстови посветени на Блаже Конески

Тони Димков
Владата на Република Северна Македонија ја усвои Националната програма „2021 – Година во чест на Блаже Конески“, која е дел и од календарот на важни...
Културен печат

Поезија од Србо Ивановски: „Покана за вечера“ посветена на Блаже Конески

Тони Димков
Годината што почнува е посветена на великанот на македонскиот јазик и научната, културна и книжевна мисла, академик Блаже Конески (1921-1993), а по повод 100-годишнината од...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 63 во новогодишното издание на весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 63, во новогодишниот број на печатеното издание на „Слободен печат“ (31.12.2020-03.01.2021), го отвораме со песната „Покана за вечера“ од Србо Ивановски посветена...
Културен печат

Друштво на писателите на Македонија: Поетот Радован Павловски е добитник на повелбата „Блаже Конески“

Тони Димков
Поетот и академик Радован Павловски е добитник на повелбата „Блаже Конески“, што на секои пет години ја доделува Друштвото на писатели на Македонија. Пред пет...
Ви Препорачуваме Културен печат

Интервју со Трајко Стаматоски, научник, лингвист, претседател на Фондација „Небрегово“: Сигурно сум еден од оние што најмногу пишувале за ликот и делото на Блаже Конески

Тони Димков
Годинава на 19 декември одбележуваме 99 години од раѓањето на великанот на македонската научна, културна и книжевна мисла Блаже Конески (1921-1993), додека следната 2021 е...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Заев: Великаните не заминуваат никогаш, таков е и Блаже Конески

Слободен печат
Големината и значењето на животот и делото на Конески за македонскиот идентитет, за македонската национална култура, за македонскиот јазик го прават не само втемелен факт...
Културен печат

Книжевно списание: Педесеттиот број на списанието „Синтези“ целосно е посветен на Блаже Конески

Тони Димков
Јубилејниот педесетти број на списанието „Синтези“, целосно е посветен на делото на големиот македонски поет, раскажувач, есеист, книжевен научник и лингвист Блаже Конески (1921-1993). Објавувањето...
Вести Македонија

Македонската лингвистичка јавност е доследна на ставовите на Блаже Конески

Весна Тодоровска
„Македонската лингвистичка јавност од 1945 па се до денеска е доследна на ставовите искажани од основоположникот на македонскиот стандардизиран јазик Блаже Конески, затоа што „ние...
Културен печат

Министерство за култура: 2021 ќе биде година во чест на Блаже Конески

Тони Димков
Генералното собрание на Обединетите нации ја прогласи 2021 година за Меѓународна година на мирот и довербата, со цел да ги мобилизира напорите на меѓународната заедница...
Вести Култура Слајдер

Голем чин на културолошка интеграција – Портрет на Блаже Конески во грчкото списание „Карта“ (ВИДЕО)

Слободен печат
Грчкото месечно електронско списание за литература „Карта“ објави феноменален портрет на Блаже Конески насловен „Житија на Блаже Конески“. Портретот е проследен со преводи на шест...