Уживајте во омиленото летно овошје: Најдобрите праски се бираат и чуваат со еден трик
Златното и прво правило е никогаш да не ги стискате нектарините затоа што токму така ќе ги уништите, посочуваат одгледувачите на ова овошје. Станува збор за тоа дека тој дел од оштетеното овошје многу побрзо гние, и тоа само за неколку часа.
Тие исто така додаваат дека стискањето на овошјето нема да ви каже ништо за тоа дали е доволно зрело и квалитетно, бидејќи дури и праската која повеќе не е добра, може да биде тврда. Наместо да стискате за да проверите дали плодот е добар, побарајте ја онаа праска или нектарина која е тврда, има добра тежина и е богата со бои.
Кога ќе ги донесете дома, задолжително чувајте ги во фрижидер на местото предвидено за овошје, ставете ги во хартиено ќесе. Добро е овошјето да се покрие и со некоја проѕирна ткаенина за да се спречи распаѓањето. За да се распадне праската, потребни се околу 10 дена, а тоа можете да го забележите и според тоа како мириса.
Исто така, дека праската е скапана се гледа од тоа кога едната страна е целосно рамна и кога таа е целосно мека. Откако ќе видите дека процесот започнал, изедете ја веднаш праската.