Шест причини зошто кикириките се одлична храна која треба почесто да ја јадеме во зима

Фото: Pexels / shattha pilabut

Во студените месеци се движиме помалку и лесно е да почнеме да јадеме повеќе од потребното. Во овој период некои избираат храна која всушност не е добра за организмот, влијае на намалување на енергијата и слично. Сепак, една намирница која многу луѓе сакаат да ја јадат како ужина е всушност добар избор за зимска исхрана.

Диететичарите ги издвоија кикириките како таква храна и споделија седум причини зошто повремено треба да ги додавате во вашата исхрана како здрава алтернатива за чоколади, чипс и слични опции.

Богати со здрави масти: Кикириките се одличен извор на здрави масти, особено мононезаситени масти, кои можат да ви помогнат да бидете топли и енергични во текот на постудените месеци. Овие масти го поддржуваат и здравјето на срцето со намалување на нивото на лошиот холестерол.

Позитивно влијае на енергијата: За време на студените месеци често може да се чувствувате тромо, но кикириките се одлична ужина за енергија. Комбинацијата на здрави масти, протеини и влакна во кикириките ја зголемува енергијата, одржувајќи ве активни и будни дури и во студените денови.

Го подобрува здравјето на кожата: Студениот воздух може да ја направи кожата сува и бледа, но кикириките содржат ниацин (витамин Б3), кој помага да се одржи кожата хидрирана, блескава и здрава. Оваа храна ја поддржува циркулацијата на крвта, што може да биде особено корисно кога надвор е ладно.

Зајакнување на имунитетот: Преполни со витамини како витаминот Е, кикириките помагаат во зајакнувањето на имунолошкиот систем, што е особено важно во зима кога настинките и грипот се почести. Витаминот Е е моќен антиоксиданс кој се бори против инфекции.

Регулирање на шеќерот во крвта: Протеинот и влакната во кикириките помагаат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта. Ова ги прави одлична закуска за оние со дијабетес или за сите кои сакаат да одржат стабилно ниво на енергија во текот на денот.

Поддршка на дигестивното здравје: Кикириките се добар извор на влакна кои го помагаат варењето и спречуваат запек. Влакната помагаат да се одржува непречено функционирање на вашиот дигестивен систем, што е од суштинско значење кога јадете потешка храна во зима што може да влијае на нормалната дигестивна функција.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот