Секогаш совршено крцкави: Рецепт за највкусните печени компири
Печените компири се едни од омилените прилози. Одлично оди со сите јадења со месо и одлично оди со сезонски салати. Сепак, многумина имаат проблем со подготовката бидејќи се лепат за време на печењето и не се доволно крцкави. За да не ви се случи ова, пробајте го овој рецепт:
Состојки:
– 1 кг компири
– 2 лажици пченкарно брашно
– 100 мл масло
– сол
– зачини (по избор)
Подготовка:
Компирите излупете ги, исечете ги на четвртинки и кратко варете ги во малку посолена вода Потоа префрлете го во цедалка, изладете малку и посипете ги со пченкарно брашно. Протресете ја цедалката за компирите да се попрскаат со брашно што е можно повеќе од сите страни.
Вклучете ја рерната на 220 степени Целзиусови, подмачкајте ја тавата во која ќе ги печете компирите, па ставете ја во рерна. Само кога ќе се загрее маслото, извадете го плехот од рерна, ставете ги компирите и вратете ги во рерна да заруменат, но намалете ја температурата
на 200 степени Целзиусови.
Ако сакате зачини, додајте ги веднаш штом ќе ги префрлите компирите во топла тава. Ако ставите компири во тавче со ладно масло, тие ќе се залепат за време на печењето и ќе се распаднат кога ќе ги извадите. Топол плех со загреано масло гарантира дека компирите нема да се лепат за тавата за време на печењето.
По дваесетина минути, компирот треба да биде испечен, златен и крцкав. Послужете додека е уште топло.