САД бараат екстрадиција на српски програмери обвинети за измама вредна 70 милиони

Фото: Aрхива

Европскиот суд за човекови права и даде рок на Србија до 4 септември да одлучи за случајот со групата од 10 програмери од Ниш, осомничени од САД за дигитална измама вредна повеќе од 70 милиони американски долари и бара нивна екстрадиција, објави денеска Радио Слободна Европа.

Во февруари 2019 година, српскиот парламент усвои билатерален договор со САД за екстрадиција, што овозможува екстрадиција на нејзините државјани кои се обвинети за кривични дела казниви со затвор повеќе од една година.

Во исто време, Србија е должна да ги спроведе пресудите на Европскиот суд, кој бара од Србија да обезбеди информации поврзани со потенцијалната екстрадиција.

Во изјава за РСЕ адвокатот на програмерите, Милан Петровиќ објасни дека Европскиот суд побарал од Србија да му достави информации во врска со можната екстрадиција на 10 програмери од Ниш во САД до 4 септември.

Петровиќ тврди дека судот во Стразбур треба да одлучи и да советува дали осомничените програмери треба да бидат екстрадирани на американското судство или да им се суди во Србија.

Адвокатот наведува дека Европскиот суд барал одговори на прашања поврзани со условите на кои би биле изложени неговите клиенти доколку бидат екстрадирани во Соединетите држави, од сместување до третман поврзан со санитарни услови во пандемија.

Тие се обвинети за работа со лажни инвестициски платформи

На крајот на јули 2020 година, 11 лица беа уапсени под сомнение дека учествувале во дигитална измама од 2011 година и учествувале во создавање, промоција и организација на најмалку 16 лажни инвестициски платформи на Интернет, со што заработиле 70 милиони долари. Сите осомничени имаат живеалиште во Ниш.

Адвокатот Петровиќ и неговите клиенти се надеваат дека Србија, како рамноправен партнер на Соединетите држави, кога станува збор за договорот за екстрадиција, ќе побара случајот да биде препуштен на српското судство, бидејќи „Србија има високотехнолошки суд за криминал, кој работи совршено добро и можно е тој да им суди на обвинетите по сите критериуми, почитувајќи ги нивните човекови права “, наведува РСЕ.

Видео на денот