Рецепт за посна бајадера, кралица на трпезите за слава
Сезоната на слави започна, а повеќето домаќинки сакаат да ги израдуваат домашните и гостите со деликатес со кој нема грешка.
Љубителите на чоколадо немаат преголема дилема кога ќе ги прашате која колач им е омилен – повеќето ќе ја издвојат бајадерата како „кралица меѓу ситните колачи“.
Во сезоната на слави, бајдерата неизбежно ќе се најде на повеќето трпези, а ако вашата слава се паѓа во среда или петок, тогаш и овој ситен колач, како и секоја друга храна, треба да биде во посна варијанта.
Потребни состојки:
– 300 г посни мелени бисквити
– 200 г мелени ореви
– 250 г шеќер
– 1 ванилин шеќер
– 10 лажици вода
– 200 г посен маргарин
– 150 г посно чоколадо за готвење.
За глазура:
– 200 г темно чоколадо
– 3 лажици масло
Подготовка:
Во шерпата истурете ги шеќерот и ванилиниот шеќер, додадете вода и варете додека не зоврие. Тргнете го од оган, па додадете го маргаринот и мешајте додека не се растопи. Додадете мелени бисквити и мелени ореви и се убаво измешајте. Смесата се дели на два дела, во едниот се додава растопеното чоколадо за готвење, а другиот дел останува жолт. Во правоаголниот плех нанесете ги кафеавиот, а потоа жолтиот дел. Ставете ја смесата во фрижидер да се стегне.
За глазура: растопете ја чоколадата со маслото и прелијте го колачот со врелата глазура. Кога колачот ќе се стегне, се сече на штангли и се сервира.