Рецепт за посна бајадера, кралица на трпезите за слава

Фото: Профимедиа

Сезоната на слави започна, а повеќето домаќинки сакаат да ги израдуваат домашните и гостите со деликатес со кој нема грешка.

Љубителите на чоколадо немаат преголема дилема кога ќе ги прашате која колач им е омилен – повеќето ќе ја издвојат бајадерата како „кралица меѓу ситните колачи“.

Во сезоната на слави, бајдерата неизбежно ќе се најде на повеќето трпези, а ако вашата слава се паѓа во среда или петок, тогаш и овој ситен колач, како и секоја друга храна, треба да биде во посна варијанта.

Потребни состојки:

– 300 г посни мелени бисквити
– 200 г мелени ореви
– 250 г шеќер
– 1 ванилин шеќер
– 10 лажици вода
– 200 г посен маргарин
– 150 г посно чоколадо за готвење.

За глазура:

– 200 г темно чоколадо
– 3 лажици масло

Подготовка:

Во шерпата истурете ги шеќерот и ванилиниот шеќер, додадете вода и варете додека не зоврие. Тргнете го од оган, па додадете го маргаринот и мешајте додека не се растопи. Додадете мелени бисквити и мелени ореви и се убаво измешајте. Смесата се дели на два дела, во едниот се додава растопеното чоколадо за готвење, а другиот дел останува жолт. Во правоаголниот плех нанесете ги кафеавиот, а потоа жолтиот дел. Ставете ја смесата во фрижидер да се стегне.

За глазура: растопете ја чоколадата со маслото и прелијте го колачот со врелата глазура. Кога колачот ќе се стегне, се сече на штангли и се сервира.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот