Рецепт за бели бајадери: Необичниот деликатес ќе ве освои од прва
Бајадерите отсекогаш биле едни од омилените колачи во нашите краишта и еден од незаменливите деликатеси на прославите.
Белите бајадери во последно време стануваат сè попопуларни, а рецептот за нив не е воопшто тежок.
Состојки:
Бел фил:
– 100 мл вода
– 200 грама шеќер
– едно пакување од 125 грама путер
– 200 грама млеко во прав
– 100 грама кокос
Темен фил:
– 200 мл вода
– 300 грама шеќер
– едно пакување од 125 грама путер
– околу половина килограм мелени бисквити
Подготовка:
За да го подготвите белиот фил, прво зовријте вода, шеќер и путер заедно. Кога ќе го тргнете тенџерето од шпорет, додајте го млекото во прав, добро измешајте, па додајте го кокосот.
Темниот фил е за долната кора. Сварете ја водата, шеќерот и путерот, а потоа додајте мелени бисквити.
Откако светлиот фил малку ќе се излади, сипете го врз темниот фил. Потоа, ставете ги бајадерите во фрижидер малку да се стегнат.