Правилно и детално миење на дрвените лажици, даски и прибор: Единствениот начин со кој навистина ќе ги отстраните бактериите!
Детергентот и машината за садови тука не помагаат…
Дрвениот прибор за готвење го сакаме од повеќе причини – тој е поздрав избор бидејќи е направен од природен материјал, долго трае, а притоа не постои ризик дека со него ќе си ги оштетиме тефлонските садови за време на подготовката на храната.
Но, неговото чистење бара посебно внимание.
Нормано, дрвото е материјал кој лесно упива се, па и чистењето мора да биде подетално, со цел вашите дрвени садови и прибор да не станат закана по здравјето.
Миењето со детергент за садови и сунѓер или ставањето во машина за садови нема да ги отстрани сите бактерии од дрвениот прибор.
Единствениот начин правилно да гo исчистите е да го потопите приборот во сад со вода што врие и да го оставите 20 минути. Ќе бидете шокирани кога ќе видите колку валкани работи ќе излезат од него.
Даската за сецкање можете да ја истриете со сода бикарбона, и да ја попарите со врела вода неколку пати.