Полнети тиквички

СОСТОЈКИ:
– 2 поголеми тиквички
– 100 г шампињони
– 60 мл црвено винo
– 1 кромид
– 1 чешне лук
-15 зрна суво грозје
– 1 домат
– суво оригано и босилек
– сол и црн пипер

ЗА СОСОТ:
– 120 мл црно вино
-1 кромид
– 1 чешне лук
– 4 домати
– оригано, црн пипер, магдонос

ПОДГОТОВКА:

Во сад ставете го виното за сосот со сечканиот лук и кромид, зачинете и варете додека омекнат. Додајте ги сечканите домати, варете додека тие омекнат и потоа испасирајте го сосот. Тиквиците пресечете ги на пола, издлабете ги, посолете ги и ставете ги во плех со малку вода, прекриени со фолија да се печат во рерна 20 минути на 175 степени. Месото од тиквичките иситнете го и ставете го да се динста со виното. Додајте ги сечканите шампињони, кромид, лук и зачините, па варете на средна температура. Кога ќе бидат варени шампиоњите додајте ги сечканите зрна суво грозје и доматите. Зачинете со сол и црн пипер, па со ова наполнете ги тиквиците. Печете ги кратко на 180 степени и послужете ги сосот од домати.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот