Ова се најбогатите 10 семејства во светот

Огромна сума за трансфер на фудбалер е уплатена на погрешна сметка / Фото: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP / Profimedia

Можеби луѓето стареат, но парите и дијамантите се засекогаш. Ова се десетте најбогати семејства во светот, пренесува Мани Морнинг Пејпер. 

  1. СемејствотоДумасод Франција – Вредност од 49,2 милијарди долари. 

Семејството Думас не се срамат да се во центарот на вниманието. Тие се сопственици на модениот бренд Хермес чија вредност е околу 29 милијарди долари. Нивната судбина ја започна Тиери Хермес во 1837-мата година, кој го започна модниот бренд. 

  1. СемејствотоБринод САД – Вредност од 51,1 милијарди. 

Сергеј Грин, кој е ко-основач на компаниите како Гугл заедно со Лери пејџ се здоби со голема слава. Брин го има распределено неговото богатство на неговите две деца, а тој неодамна се разведе од неговата жена Ана Вројицки, која е настрана од него, доаѓа од богато семејство. 

  1. СемејствотоАмбаниод Индија – Вредност од 52,3 милијарди долари 

Најстариот од семејството Амбани и ко-основачот на „Релајанс Индустри“ го претвори својот мал текстилен бизнис во една од најголемите компании во Индија. 

  1. СемејствотоПејџод САД – Вредност 52,4 милијарди долари 

Претходно споменатиот Лери Пејџ кој е ко-основачот на Гугл и неговото семејство се едни од најбогатите во САД. Тој сега има позиција како извршен директор на компанијата Алфабет. 

  1. СемејствотоАлбректод Германија – Вредност од 2 милијарди долари 

Основачите на супермаркетите Алди кои ги има низ цела Европа, браќата Карл и Тео Алврект, кои го поделиле маркетите на Алди Норт и Алди Суд поради недоразбирање во бизнисите.  

  1. СемејствотоЧеркиод Тајланд – Вредност од 60 милијарди долари 

Семејството Чарки се лидери во Тајланд во минативе 237 години и тие се уште се почитувани низ целата земја. Семејството е составено од 22 монарси кои имаат вредност од 60 милијарди долари и владеат долги години во Тајланд. 

  1. СемејствотоЕлисонод САД – Вредност од 61,8 милијарди долари 

Лери Елисон е ко-основач на корпорацијата Оракле која има вредност од 61,8 милијарди долари. Тие не се срамат да се во центарот на вниманието и често пати биле видени на своите јахти. 

  1. СемејствотоЗукенберг од САД – Вредност 63 милијарди долари 

Марк Зукенберг ни е познат на сите нас, тој е основачот на Фејсбук, една од најпознатите социјални мрежи во светот. Тој со неговата сопруга Прискила Чан и двете ќерки спаѓаат меѓу најбогатите семејства во светот. 

  1. СемејствотоСлимод Мексико – Вредност од 64,9 милијарди долари 

Семејството Слим беа најбогатото семејство од 2010-та до 2013-та година.  Тие се основачи на Групо Карсо компанијата. 

  1. Семејството Марс од САД – Вредност од 70,8 милијарди долари 

 

Семејството и основачите на Марс, кои беа основани од Форест Марс Сениор, направија голема династија во прехранбената индустрија. Тие потоа креираа уште неколку брендови кои се поделени меѓу трите деца на Форест. 

 

Видео на денот