Солена торта со тост леб, одлична за слави и празнични трпези
Една од најдобрите солени торти која брзо се прави, не треба да се пече, а притоа има ретко добар вкус.
Солената тост торта може да биде одличен избор и на вашата празнична трпеза.
Состојки:
– 24 парчиња тост леб
– 300 г мајонез
– 100 г кечап или ајвар
– 2 чаши кисела павлака
– 100 г шунка
– 150 г кашкавал
– 3 јајца
– 3 кисели краставички
– 50 г маринирани шампињони
Подготовка:
На тост лебот исечете му ги краевите па наредете 6 парчиња на садот на кој ќе ја послужите тортата. Премачкајте ги со кисела павлака, изрендајте малку кашкавал па одозгора наредете ги парчињата шунка. Преку тоа намачкајте уште еден потенок слој кисела павлака, па наредете го следниот ред со тост лебот.
Него премачкајте го со мешавина од кечап и 100 г мајонез, преку тоа изрендајте кисели краставички и шампињони, па наредете го следниот ред со тост лебот.
Преку тој ред намачкајте мајонез, па одозгора изрендајте кашкавал и 2 варени јајца, па наредете го и третиот ред со тост лебот. Одозгора премачкајте со мешавина од остатокот од мајонезот и украсете со кругови од шунка и кулен или по своја желба.
Оставете неколку часа во фрижидер за добро да се излади солената торта. Кога ќе ја послужувате, сечете штангли (коцки) со саканата големина и уживајте во прекрасниот вкус.
Напомена: За ова вкусно и декоративно јадења вие по ваша желба наместо кечап можете да користите ајвар, а наместо шунка можете да користите друг сувомесен производ.