Не, не станува збор за опклада: Трчал околу креветот повеќе од 10 часа! (ВИДЕО)

принтскрин

Русинот Дмитриј Јакухњи, искусниот ултрамаратонец, трчаше околу својот кревет повеќе од десет часа во обид да копира ултрамаратон од 100 километри.

Тој овој месец планирал да трча маратон во Сахара во должина од 205 километри, но наместо тоа тој се наоѓа во домот во Владивосток, бидејќи трката е одложена за септември поради пандемијата на коронавирусот.

Јакухњи во саботата поминал 10 часа и 19 минути трчајќи околу брачниот кревет во својот стан, Претрчал нешто повеќе од 100 километри.

Тој изјавил дека го инспирирал Французинот кој минатиот месец трчаше маратон на својот балкон, но дека одлучил да оди чекор понатака.

Трчањето во затворен простор било голем предизвик.

– Започна да ми се врти во главата, ногата ме болеше од едната страна, па така на секои 100 км ја менував насоката во која трчав, изјави тој.

– Имав поддршка од семејството. На ултрамаратон обично трчате со ранец во кој имате вода и храна. Овде само мафтав со рака и сопругата ми готвеше нешто, децата ми беа морална поддршка, но сопругата беше и диџеј, постојано ја менуваше музиката, додаде тој.