Натпросечно интелегентните луѓе имаат една заедничка особина!

Според Џобс, клучот за вистинска интелигенција не е длабоката експертиза во една област, туку можноста да се воспостават неочекувани врски помеѓу неколку различни полиња

„Училишната интелигенција“ не е иста со „животната интелигенција“, како што сите знаеме. Совршено е можно да се положи секој тест на факултет и да се борите во животот по дипломирањето. Значи, ако академските оценки не се доволни за да докажат дека некое лице е паметно, како најуспешните луѓе во светот ги перцепираат навистина интелигентните луѓе?

Џеф Безос бара можност често да се менувате, а Илон Маск ги цени вештините повеќе од препораките. Стив Џобс, сепак, имал поинаков пристап, пишува Inc.com.

Ширината ја победи длабочината

„Многу делови од тоа што значи да се биде паметен зависи од можноста да се оддалечиш. Како да сте во град и сето тоа можете да го гледате од 80-от кат. И додека другите луѓе на улица се обидуваат да откријат како да стигнат од точката А до точката Б со читање знаци и мапи, одеднаш ја гледате целата работа пред вас“, објасни Џобс.

Тоа е фасцинантен поим за интелигенција, но го покренува неизбежното прашање – како да се развие способноста да се добие птичја перспектива на ситуацијата? Одговорот, тврдел Џобс, е да се биде интелектуално сезнаен, истражувајќи го светот на уникатни и неочекувани начини.

„Не мора да ги имате истите искуства како и сите други, во спротивно ќе ги воспоставите истите врски и нема да бидете иновативни. Можеби ќе помислите да одите во Париз и да станете поет неколку години или можеби ќе сакате да одите во земја од третиот свет – јас би го советувал тоа. Заљубете се во две лица одеднаш. Волт Дизни земал ЛСД“ рекол тој.

Иако не се препорачува невозвратена љубов и психоделични производи, основниот принцип бил тој. Поентата не е дека одреден интерес е исклучително вреден, но дека комбинирањето на неповрзани области на експертиза може да ви даде поширок увид во проблемите и единствен увид во нивното решавање. Џобс бил инспириран од типографијата на Епл на курс за калиграфија на еден факултет.

Науката се согласува со Џобс

Ако размислите за тоа, тоа е всушност здрав разум. Малку е веројатно дека ќе внесете нови перспективи во вашата деловна активност доколку ги имате истите интереси како и сите други околу вас. Но, на многумина од нас им недостасува таа вистина во пракса. Ние толку многу се грижиме за градење на нашите способности во нашата примарна област на експертиза што си кажуваме дека немаме време за „бесмислено“ истражување или случајни заобиколувања.

Науката се согласува со Џобс дека таквото едноумие може да ја ограничи вашата интелигенција и креативност.

Назад во 60-тите години на минатиот век, кога научниците ставиле неколку генијалци во куќа и ги гледале обидувајќи се да откријат какви карактеристики имале сите, откриле дека, од поети до претприемачи и научници, секој супер успешен член на групата бил исклучително отворен за нови идеи и искуства. Друга неодамнешна студија откри дека високиот апетит за нови идеи и искуства е поврзана со поголема интелигенција кај младите, и ако останете отворени за нови идеи додека растете, тоа помага во борбата против менталното пропаѓање.

Видео на денот