Јубилеј на симболот на Бразил: Статуата „Христос Искупител“ во Рио де Жанеиро го прослави 90-тиот роденден

Христос Искупител
Фото: Статуата Христос Искупител / Извор: EPA-EFE/Antonio Lacerda

Избран како едно од седумте чуда на модерниот свет, „Христос Спасителот“ ја слави својата 90-годишнина како најпозната слика за Бразил.

Во 1926 година, започна изградбата на споменикот висок 38 метри на врвот Моро до Корковадо, 710 метри надморска височина. Беа потребни пет години за да се заврши и се отвори на 12 октомври 1931 година. Овој октомври Христос Искупителот наполни 90 години.

Христос Искупител
Фото: Статуата Христос Искупител, Рио де Женеиро / Извор: EPA-EFE/GERNOT HENSEL

Годишнината на една од главните разгледници на земјата започна со верскиот граѓански акт и Светата миса во Денот на благодарноста за 90 -те години на Христос Искупителот и во чест на Богородица Апарецида.

Христос Искупител
Фото: EPA-EFE/MARCELO SAYAO

Ректорот на Светилиштето Христос Искупител, отец Омар Рапосо, нагласува дека споменикот е „пропагандно момче“ на земјата.

„Невозможно е да се размислува за Бразил во странство без  спомнувањето на овој скапоцен споменик на врвот на Корковадо. Христос Искупителот ни дава чувство како да е врежан на ридот на планината Корковадо. Ова е толку прекрасно. Можете ли да замислите каков би бил Рио де Жанеиро да не беше Христос Спасителот?“, вели отец Омар.

Христос Искупител
Фото: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

Тој се сеќава дека статуата совршено комуницира со околната природа, Националниот парк Тихука и носи искуство базирано на раширени раце.

„Овие раце зборуваат за добредојде и уште повеќе го идентификуваат срцето на бразилскиот народ, што е срдечно срце, кое исто така има силни раце за работа, полни со енергија за да можеме да ја развиеме оваа многу сакана нација“.

Христос Искупител
Фото: EPA-EFE/Fabio Motta
Видео на денот