Јалдз Веапоска за „Слободен печат“: Лекарска комора да ми каже каде точно се моите извадени матка, бубрег и јајник!

Медицинската сестра Јалдз Веапоска, која по породувањето во струшката болница, излезе од салата со извадени матка, бубрег и јајник е разочарана што Лекарската комора не пронашла лекарска грешка за нејзиниот третман во болницата.

Таа за „Слободен печат“ изјави дека тоа што и се случило на неа, не му се прави на куче, а не пак на човек.

-Јас не го прифаќам ова. Како е можно Лекарската комора кажа дека нема да се знае комисијата која ќе постапува во случајот, ниту јавноста ниту докторот нема да знае кој ќе одлучува. А директорот знае кои се лекарите од Лекарската комора. Биле во болница во Струга, еден гинеколог, еден анестезиолог и еден хирург. Биле таму, па со директорот од мои извори дознавам дека заминале на ручек. Како е можно?, вели Веапоска за „Слободен печат“.

Таа не знае ниту каде се нејзините органи во моментов.

-Сакам Лекарската комора да излезе јавно и медицински да го образложи ова, не ваделе заб туку органи. Ако немало лекарски пропуст, кај се органите и зошто ми беа извадени? Нека кажат каде се за да ги земам и да ги однесам на Судска медицина тука или надвор од Македонија, бара пациентката.

Лекарската комора го известила Министерството за здравство дека по направениот увид во медицинската документација и разговорот со медицинскиот тим од ЈЗУ ОБ Струга, кои учествувале во третмaнот на лекување на пациентката Ј.В., Комисијата констатира дека пациентката е соодветно примена и адекватно предоперативно подготвена за елективно завршување на бременоста.

„Не се евидентирани пропусти при оперативното завршување на породувањето и во текот на постоперативно следење и менаџмент на пациентката. Лекарската екипа инволвирана во лекувањето и третманот на пациентката соодветно и навремено реагирала при првите знаци на влошување на општата здравствена состојба на пациентката и ги искористила сите расположливи ресурси на болницата за адекватно згрижување на пацинетката во услови на живото-загрозувачка состојба. По направениот увид во медицинската документација и разговорот со медицинскиот тим од ЈЗУ УК за ТОАРИЛУЦ Скопје кои учествувале во третманот и лекувањето на пациентката констатираа дека: Од моментот на приемот до моментот на исписот таа е третирана согласно постоечките медицински норми и стандарди. Сите преземени мерки се во насока на стабилизација и подобрување на здравствената состојба на пациентката. Според горенаведеното ЛК на РСМ не констатирала лекарски пропусти и грешки во третманот на пациентката Ј.В“ велат од МЗ за „Слободен печат“.

За дивата ординација што директорот на струшката болница Мухамед Асани ја имал дома, има постапка пред Јавното Обвинителство.

Доктор Мухамед Асани не направил лекарска грешка кога на родилката и биле извадени матката бубрегот и јајникот

Родилка од Дебар доживеа хорор во болница: Ми извадија три здрави органи без да ми кажат

Гинекологот кој дома имал ординација на диво, продолжува да биде директор на струшката болница!

Видео на денот