ФОТО | Градинар и планинар, а подготвува и книга за билки: Дворот на Среќко во Теарце е огледало на неговата душа!

Фото: Приватна архива

Денес разговараме со Среќко Сибиновски (64) од тетовското село Теарце, каде што – се разбира – се наоѓа и неговиот дом со прекрасен двор распослан на околу 200 квадрати, поделен на две нивоа. Сибиновски со холтикултура се занимава од многу одамна, уште како ученик во средно училиште, а љубовта кон цвеќињата ја наследил од неговата тетка, по мајка.

фото – приватна архива

– Секоја година одгледувам разнолични цвеќиња, почнувајки од сардели, кактуси, дојранчина, петунии, како и многу други видови, а одгледувам и цвеќиња во саксии, – вака ја започна својата градинарска приказна нашиот соговорник, кој освен кон цвеќињата гаи и огромна љубов кон планините.

Денес, како искусен градинар, и воопшто љубител на природата, Среќко најголем предизвик гледа во тоа да објави книга за лековити билки. Книгата е веќе во фаза на подготовка, со обирање на материјали.

Инаку, Среќко по професија е униформиран полициски службеник, односно полицаец, а од 2009 година е во пензија.

Среќко планинари од 2010 година и тоа активно во планинарски клуб Љуботен од Тетово и поминал доста места, искачил многу врвови, а повеќето на Шар Планина која особено му прави задоволство и каде се релаксира уживајќи во мирисот и убавината на цвеќињата и природата.

– За мене Шар Планина преставува убавица над убавиците, раскошна, бидејќи над 2000 емдемски растенија и лековити билки сами опстојуваат токму тука. Со оглед на тоа што познавам доста видови билки и нивните својства, најмногу ги берам…

Целиот текст и фотографиите проследете ги ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Видео на денот