7.1 C
Скопје

Tag : книга

Културен печат

Научна фантастика: Објавен е романот „Едем“ од Станислав Лем

Тони Димков
Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го објави романот „Едем“ од полскиот писател и футуролог Станислав Лем, најпреведуваниот автор на научна фантастика во светот. Во 2021...
Културен печат

Мултикултурен зборник: Литературно шаренило на Балканот

Тони Димков
Мултикултурниот зборник „Литературно шаренило на Балканот“ е поетски дијалог помеѓу поети што живеат и творат во Македонија, а се припадници на различни националности. Зборникот е...
Културен печат

Антологија: Кратки книжевни форми на три јазици

Тони Димков
Тријазичната мала тематска антологија на македонски книжевни автори и авторки „Да сум на твое место“ (Αν ήμουν στη θέση σου / If Ι were in...
Културен печат

Галикул: Награда „Тодор Чаловски“ за „Ќе фатит бран“ на Д.А. Лори

Тони Димков
Новата поетска книга „Ќе фатит бран“ од поетесата Долорес Атанасова-Лори е добитник на наградата „Тодор Чаловски“ за 2019-2020 година во областа на поезијата, книжевната критика,...
Културен печат

Народно творештво: Осовременета „Автобиографија“ од Марко Цепенков

Тони Димков
Издавачот „Либи“, дел од „Арс ламина – публикации“, ја објави книгата „Автобиографија“ на најпознатиот македонски собирач на народни умотворби, Марко Цепенков. Книгата е адаптирана на...
Културен печат

Е-збирка „Отковидување“: Со поезија против короната

Тони Димков
Здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“ заедно со групата „Scuola di poesia – делегација Македонија“, дел од Светската...
Вести Култура

Во Делчево промовирана книгата „Човекот кој ме хранеше сонце” од Бети Арсовска

Слободен печат
Во Делчево вечерва беше промовирана книгата „Човекот кој ме хранеше Сонце” од роднокрајниот автор Бети Арсовска. Промоцијата ја организираше Јавната локална библиотека „Илинден” чија директорка...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 64 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 64, во печатеното издание на „Слободен печат“ (16-17.01.2021), го отвораме со фотографии од дела претставени на онлајн изложбата на петтото издание на...
Културен печат

Божикна приказна: Романса со многу хумор и со малку горчлива вистина

Тони Димков
Целиот тираж од првото издание на романот „Два Божика“ од Лилјана Пандева се распродаде за помалку од една недела и во подготовка е второто издание,...
Културен печат

Второ издание: „Колку да се рече…“ од Васил Мукаетов

Тони Димков
Познатиот писател за деца Васил Мукаетов со книгата „Колку да се рече…“ го откриваме во поинаква светлина. Книгата содржи многубројни записи и видувања за општествените...