ФОТО | Бебе – зебра родено со точки наместо линии: Тира воодушевува со својот уникатен изглед

Фото: Unsplash

Во кенискиот резерват Мара се родило бебе – зебра со необичен и нетипиен изглед за неговиот вид.

Група фотографи во потрага по носорози забележале мала зебра, стара околу една недела, со уникатна шара. Водичот Антони Тира, кој бил меѓу првите што го забележал ждребето, му го даде името Тира.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UNILAD (@unilad)

Лентите на зебрите се уникатни како и отпечатоците од прстите, а Тира и нејзиниот необичен изглед може да биде првиот снимен случај на зебра со шара – точки во Масаи Мари.

Појавата на точките доаѓа од генетско нарушување наречено псевдомеланизам, каде што животните имаат абнормалност во надворешниот изглед.

Видео на денот