Еве како изгледа најдолгиот железнички тунел кој наскоро треба да биде отворен (ВИДЕО)

Се поврзано со овој проект вреден 11,3 милијарди долари е во големи бројки.

Работата на илјадници метри долгата брза пруга под швајцарските Алпи е при крај.

Во самото средиште на оваа делница се наоѓа најдолгиот железнички тунел на светот – Готард.

Се поврзано со овој проект вреден 11,3 милијарди долари е во големи бројки.

Почнувајќи од положбата на која почнала работата, на длабочина од 2.500 метри под врвовите на Алпите, преку 2.500-те ангажирани работници задолжени да прокопаат пат низ 30 милиони тони гранит, па до планот за поставување на речиси 400 километри пруга и уште неколку стотици километри електрични инсталации, сигнализации и комуникациски системи.

Со распоредот на помалите тунели, кои поврзуваат два големи паралелни тунели на секои 325 метри, вкупната мрежа на тунели надминува 150 километри.

Ископувањето на двата тунели со должина од по 56 километри е завршено во текот на 2011-та година, со помош на машини за пробивање на тунели.

Прочитајте и...  ЗНМ и ОБСЕ доделуваат заштитна опрема и средства за дезинфекција на медиумите

Овие работи зад себе оставиле толку големи количини на камен, што може со нив да се наполни воз чии вагони би се протегале од Цирих до Чикаго, во должина од преку 7.000 километри.

Дополнителни осум милиони тони камен биле ископани за потребите за изградба на базен тунел.

Внатре во овој тунел се наоѓаат две мултифункционални станици кои им овозможуваат на возовите да минуваат од еден тунел во друг, за потребите на одржување или во текот на итни случаи.

Еден од нив требало да стане најдлабока подземна железничка станица на светот, со име Порта Алпина, со лифтови кои се спуштаат до длабочина до 800 метри, поврзувајќи ги платформите на станиците со селата на површина, но планот бил отфрлен како неекономичен во текот на 2012-та година.

Прочитајте и...  Холандија и донира на Македонија тестови за коронавирус базирани на нуклеарна технологија

Од друга страна, најдолгиот железнички тунел на светот, Готард, кој е отворен во 2016-та година, е само дел од целата приказна.

Првиот предлог за изградба на железничка линија преку Алпите датира до 1947-ма година, а оваа пруга била предмет на национален референдум во текот на 1992-ра година, на која предлогот бил поддржан, а првите работи во тест фазата почнале следната година.

Во 2020-та година, завршниот дел од сложувалката, пократкиот но еднакво важен тунел Канери во близина на Лугано, конечно ќе ги здогледа првите возови. Овој 15 километри долг тунел ја заобиколува планинската делница на најраздвижената рута од север кон југ, која поврзува економски моќни земји од северна Европа со северна Италија.

Прочитајте и...  Андоновиќ: Светот обединет во последиците од коронавирусот, но разeдинет во пристапот на запирањето на ширењето на пандемијата

Времето на патување за интернационални патници меѓу Цирих и Милано ќе биде скратено од 5 часа, на само 2 часа преку Готард ако се вози со брзина од 200 километри на час.

Избегнувајќи ги познатите спирали на старата планинска рута, тунелот Готард го скратува патот за 40 километри, а пократкото време на патување резултирало и со зголемување на бројот на патниците за дури 30 проценти во месеците по отворањето.

Сепак, главни корисници на тунелот не се патнички возови, туку компании кои пренесуваат товар, а кои ќе добијат поголем капацитет на превоз, имајќи пониски трошкови и пократко време на патување.

Прочитај повеќе

Медиумите да аплицираат за доделување на заштитна опрема и средства за дезинфекција

ЗНМ и ОБСЕ доделуваат заштитна опрема и средства за дезинфекција на медиумите

МИА Агенција

Ламборгини почна да произведува маски и медицински визири

МИА Агенција

Наставата на далечина се приближува кон тортура

Слободен печат

Дебар – снежна бајка во кризна состојба

МИА Агенција

Анкета: Словенците сметаат дека се подобрува ситуацијата со епидемијата

МИА Агенција

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Ќе одат ли Црвенковски и Иванов на минималец?

Весна Тодоровска

Секој што направил тест за антитела, мора да направи тест и за присутност на коронавирусот

Слободен печат

Анкета на НДИ: СДСМ со 3,3 отсто пред ВМРО-ДПМНЕ

МИА Агенција

Нова веб страна за сите информации поврзани со коронавирусот

Слободен печат

Ирански хакери се обиделе да влезат во личната е-пошта на персоналот на СЗО

МИА Агенција

Мајка на дете со аутизам: Децата со аутизам се различни, а исти

Слободен печат