Богатство од протеини: Чорба од црвена леќа
Леќата претставува една од најхранливите мешунки кои се достапни на нашата трпеза, а притоа се богата со протеини, растителни влакна, железо и други компоненти со низа корисни дејства за нашето тело. Дополнително, лесна е за приготвување, а има и доста ниска цена. Ова ја прави леќата можеби најдостапниот извор на протеини од храната.
Луѓето ја употребуваат уште од многу далечни времиња, денес нејзината употреба е раширена низ целиот свет, а кај нас традиционално е присутна како вариво.
Состојки:
– 200г црвена леќа
– 100г булгур
– 100г интегрален ориз
– 1 среден кромид
– 2 лажици доматно пире
– 2 лажици путер
– 3 лажици масло
– 2 чешниња лук
– малку суво нане
– мелена црвена пиперка
– сол по вкус
Подготовка:
Во тенџере ставете 1 лажица маслиново масло и 2 лажици путер убаво да се растопат. Додадете го кромидот и лукот, но претходно да се многу ситно исечкани.
Ставете ги во садот со путерот и маслото и оставете ги убаво да се запржат. Кога кромидот и лукот убаво ќе се запржат се додадете ги леќата, булгур и оризот. Измешајте сè со тенџерето, а потоа додадете 1 литар врела вода. Покријте го тенџерето и оставете ја да врие околу 20 минути.
Во меѓувреме, загрејте 2 лажици масло во друга тава и додадете 1 лажица брашно и 2 лажици доматно пире. Сосот не треба да е ниту многу густ, ниту многу редок.
Промешајте убаво и додадете малку врела вода. Додадете зачини по желба и тргнете ја тавата од оган.
Пробајте ја чорбата од тенџерето и доколку состојките се добро сварени, додадете го подготвениот сос и послужете.
Добар апетит!