Американските научници со конечен одговор: Дали вирусот ќе опстане во лето?

Profimedia

Истражувањата велат дека сончевата светлина го убива вирусот во рок од неколку минути.

Тоа се резултати од истражувањето на Министерството за внатрешна безбедност во САД, кои велат дека радијацијата која ја емитуваат ултравиолетовите зраци, го оштетува генетскиот материјал на вирусот и го оневозможува да се реплицира.

Резултатите од ова истражување им беа презентирани вчеравечер на новинарите во Белата Куќа, а ги прикажа Вилијам Брајан, советник за наука и технологија на Министерството за внатрешна безбедност. Тој исто така откри и дека температурата и влажноста се клучни фактори за опстанување на вирусот, што можеби ќе значи попуштање на епидемијата летово, вели Брајан.

Видео на денот