„Загреб прајд“: Риека станува сè понесигурна за ЛГБТ лицата

epa08717948 People take part in the Equality March in support of LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) rights in Wroclaw, western Poland, 03 October 2020. EPA-EFE/Maciej Kulczynski POLAND OUT

Здружението „Загреб прајд“, кое ги промовира правата на ЛГБТ луѓето, предупреди дека во јуни се случиле два сериозни физички напади врз геј млади момчиња на различни места во Риека, истакнувајќи дека и двете злосторства биле мотивирани од хомофобијата која е во подем во Риека и во земјата.

Во соопштението на здружението се вели дека и двата напади биле пријавени и дека полицијата од Риека се очекува да спроведе темелна истрага за сериозните и сериозни злосторства и да ги открие сторителите и да поднесе кривични пријави против нив за злосторства од омраза засновани на сексуална ориентација. Мажите и жените од Риека кои можат да имаат информации за сторителите се поканети да контактираат со нив или директно во полицијата во Риека и припадниците на ЛГБТ заедницата во Риека да пријават дали некогаш доживеале хомофобично или трансфобично вознемирување, закани, навреди или насилство.

„Риека не смее да биде град кој ќе го премолчи хомофобичниот дивјак на нејзините улици. Риека не смее да стане град во кој ЛГБТ заедницата ќе се чувствува напуштена во моменти на болно изложување. И, конечно, Риека мора да остане простор на слобода за ЛГБТ заедницата и направете сè што е во ваша моќ да се казнат вакви сурови злосторства и никогаш повеќе да не се повторат “, велат од здружението.

За само неколку дена, три млади момчиња беа нападнати во Риека

Тие тврдат дека двајца момци, кои се забавувале на Конт во Риека, биле нападнати во саботата вечерта, на 26 јуни, со погрдни хомофобични извици затоа што група насилници ги препознала како хомосексуалци. Тие посочуваат дека прегратката на двајцата млади момчиња во јавноста била доволна за физички напад врз нив, па едниот од нив се здобил со сериозни телесни повреди, вклучително и прекин на лигаментот на коленото, а другиот удар во главата, со скршени очила.

Вториот напад исто така се случи во јуни, месецот на ЛГБТ гордоста, а за злосторството беше одговорна група мажи. Геј младичот беше соборен на земја по првите удари, а потоа најмалку тројца продолжија да го чевлат, а потоа кукавички побегна и се изгуби во мракот. Според здружението, младиот човек претходно тој ден бил препознаен како член на ЛГБТ заедницата и бил навредуван од група непознати лица.

„Загреб прајд“ предупредува дека има индиции дека се случил трет, но не пријавен напад, исто така против помлад геј човек од Риека.

Видео на денот