ЗАГАДУВАЊЕ: Засилени инспекциските надзори во фабриките

Вкупно 1.969 надзори на инсталации има извршено Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) до 31 октомври годинава, кои подложат на А-ИСКЗ дозволи и елаборати за животна средина и исто толку записници за констатација.

Во инспекциската постапка се издадени 215 решенија со соодветни законски мерки (наредува/забранува), 45 прекршочни и шест кривични пријави и еден прекршок од трета категорија.

Како што информира Министерството за животна средина и просторно планирање, по одржаниот координативен состанок за засилување на инспекцискиот надзор од испекциските служби на државно и на локално ниво, ДИЖС има извршено вонредни инспекциски надзори на 4, 5 и 6 ноември, во 20 инсталации чие инспекторирање е во негова надлежност.

– Покрај редовните, вонредни инспекторирања се вршат паралено на територија на целата држава и направени се на Депонијата „Дрисла”, Цементарница „Усје – Титан”, „Пејпер Мил Кочани”, „Тетекс”, Тетово, „Вардар Доломит”, Гостивар, „Теал Тетово”; „Тетекс Јарн” од Тетово; „Блу текнологи” Тетово; „ДС -СМИТ”, Скопје, „Викторија Инвест”, асфалтна база во Ново Село Дебрца, ГП „Гранит” асфалтна база Битола, „Оранжерии Хамзали” село Хамзали Босилово, „Техно Павер Превалец”, Велес, „Тулана”, Гостивар, „Горни Полог” од Гостивар; „Макстил” Скопје, ДТУ „Агромаркет Игор” , Владиевци општина Василево и Живинарска фарма „Ветеринар” Гевелија, соопштува МЖСПП.

Прочитајте и...  МЗ: Граѓаните да ги почитуваат во целост мерките и препораките за заштита од коронавирусот

Во дел од инсталциите, како што се наведува во соопштението, мерењата се во рамки на дозволените граници, дел се задолжени да вршат вонредни мерења покрај редовните од дозволите, дел каде претходно имаат издадено решенија за забрана на работа констатирано е дека се почитуваат, а дел воопшто не работат.

Прочитај повеќе

Во Италија опаѓа бројот на смртните случаи од Ковид-19

Слободен печат

Тестовите на градоначланикот на Бутел се негативни на ковид-19

Слободен печат

Османи: Секој треба да си го штити својот праг за да не влезе вирусот во неговиот дом

Слободен печат

Истражување на Тајмс: Тајната на „балканскиот успех против коронавирусот“ и влијанието на бесеже вакцината

Слободен печат

Алијанса на Албанците: ДУИ ги злоупотребува административците како „жив штит” за политички интереси!

Слободен печат

Николоски: Дали финансиската полиција и Агенцијата за разузнавање се контролирани од потпретседателот на СДСМ?

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Директорот на финансиска полиција е негативен на ковид-19

Слободен печат

Британија планира воздушни мостови за патниците за да не одат во самоизолација

Слободен печат

Самсонс-Џексон: Разумно е да се очекува вакцина до крајот на годината

МИА Агенција

Османи: Нема друг датум за избори освен 5 јули

Слободен печат

Канадскиот премиер избегна директно да го критикува Трамп

Слободен печат

ВМРО-ДПМНЕ: Нема да не изненади ако се потврдат некои шпекулации дека власта крие новозаболени, за да не се добие впечаток дека нема услови за избори на 5-ти јули

Слободен печат