За американските палачинки да ви бидат помеки – користете го овој трик

Палачинки
Фото: Unsplash

Американските палачинки ги сакаат сите што ќе ги пробаат, а ако не сте ги пробале, „фрлете“ се на нивна подготовка.

Состојки:

– 2 чаши (од 2 децилитри) млеко
– 1/2 чаша јогурт
– 1/2 чаша масло
– 1/2 чаша шеќер
– 2,5 чаши брашно
– 1 кесичка прашок за печиво
– 1 прстофат сол
– 2 големи јајца

Подготовка:

Посебно изматете ги белките со шеќерот додека не се стегнат, потоа додадете ги жолчките, па сите течни состојки, па со миксер матете уште малку.

Додадете го брашното, прашокот за пециво, солта и матете уште малку со миксер на најмала брзина, за смесата да нема грутчиња.

Тавата мора да биде топла, штом ја ставите првата палачинка намалете ја температурата на половина. Свртете ја палачинката кога ќе почнат да се појавуваат меурчиња.

За почетници, подобро е да се пече по една палачинка, а оние кои се малку поумешни можат да прават три одеднаш.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот