Вкусни како купечките: Како да испечете совршени костени дома
Сезона е на костени, а купените на улица се секогаш повкусни од оние што ги подготвуваме дома. Ако обожавате да јадете костени, но ве мрзи постојано да одите во град за да ги купите, ве советуваме како совршено да ги направите дома, без многу мака и труд.
На шпорет
Ако одлучите да печете костени на шпорет, најдобро е да изберете плиток плех со дупки (често се користи за печење тесто за пица). Исто така, костени можете да испечете и во тава, но прво засечете ги со нож на површината за полесно да се отворат.
Во рерна
За печење во рерна, костените прво засечете ги на површината, а потоа потопете ги во вода околу 10 минути. Потоа ставете ги во плех и печете ги во загреана рерна на 250 степени додека не се готови.
Варење во тенџере
За која термичка обработка и да се одлучите, најважно е да ги засечете костените на врвот. Се ставаат во студена и посолена вода и се варат од половина до еден час.
На скара
Доколку имате скара на тераса или во двор, ќе успеете да испечете совршени костени. Како и обично, засечете го врвот на костените, па наредете ги на алуминиумската фолија на која сте направиле дупки. Испечете ги на скара.