ВИДЕО | Д-р Балевски: Единствен лек за оваа болест е вакцината

д-р Игор Балевски, кардиолог од Марибор / Утрински брифинг

 -Не се очекуваше нагол скок на заразените. Но морам да кажам дека во Словенија сѐ уште нема висок број на вакцинирани. Само 53% се вакцинирани со две дози. Самиот вирус станува сѐ повирулентен, полесно се шири и со потешки облици. И со почетокот на зимата дојде до зголемување на бројот на заразени. Се очекуваше овој четврти бран, но не во овој степен , изјави за Утрински брифинг проф. Д-р Игор Балевски, кардиолог во Марибор.

-Состојбата е релативно стабилна, бидејќи две години се бориме со оваа болест. По потреба отвораме нови центри. Кадарот е добро едуциран, а и болниците се добро опремени, додава тој.

– Веројатно ќе се воведат нови мерки, ќе се отворат додатни интензивни неги. Предност е што со секој помал град има интензивни неги, додава Балевски.

-Факт е дека Словенија е далеку од посакуваниот број на вакцинирани. Антиваксерското движење е силно во Словенија. Лекувањето е многу едноставно – со вакцина. Не можам да раберам како луѓето не можат да разберат дека единствен лек за оваа болест е вакцината, вели Балевски.

Проследете го целиот разговор во видеото