Тестенини во домашен песто сос од пињоли

Фото: Unsplash

Пестото обично се прави од пињоли (јатки-семки од бор) и се користи не само за тестенини, туку и во сендвичи, па дури и како сос за закуски. Како и секој друг сос, може да се направи дома и да се измени за да биде похранлив и поздрав.

За таа цел во сосот може да се додадат авокадо, семки од тиква и друг зеленчук, зачини по избор, па дури и оревите кои ја зголемуваат количината на протеини и ја подобруваат когнитивната функција. Убавината на овој рецепт е што можете да ги промените речиси сите состојки по ваш вкус, а на крајот по желба можете да додадете малку месо како дополнителен извор на протеини.

СОСТОЈКИ:

– 1 зрело авокадо, излупено и исчистено

– 130 гр млад спанаќ

– 40 гр непечени ореви или индиски ореви

– 30 гр борови јатки-семки или семки од тиква

– 3 чешниња лук

– сок од еден лимон

– 2 лажици екстра девствено маслиново масло

– 6 лажици вода (или повеќе по потреба)

– 1 пакување тестенини по желба

ПОДГОТОВКА:

Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето. Додека тестенините се варат, додајте ги сите состојки за песто во блендер или процесор за храна и обработете додека не стане кремаста и без грутки. Кога тестенините ќе се сварат, процедете ги и додајте песто по вкус и по желба малку месо

Добар апетит!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот