Телекомуникацискиот „блекаут” во Нигерија им помага на властите за борба против разбојниците

Вооружени лица во Нигерија / Фото: Архива

Пад на телекомуникациите ќе се одржува во големи делови на северозападниот дел на Нигерија, бидејќи им помага на вооружените сили да ги сузбијат разбојниците одговорни за бранот киднапирања и напади, изјави денес највисокиот генерал на земјата, пренесува Ројтерс

Сите телефонски и интернет услуги беа затворени во целата држава во почетокот на септември, а падот подоцна беше проширен на делови од државите Кацина, Сокото и Кадуна, бидејќи се засилија воените операции против разбојниците.

Затворањето го отежнува знаењето што се случува во погодените области и го наруши секојдневниот живот и бизнисот за милиони луѓе.

– Телекомуникацијата на северозапад беше затворена поради потреба. Постигнавме успеси во овој период, рече Лаки Ирабор, началник на одбраната на Нигерија.

– Значи, падот на мрежата ќе остане онолку долго колку што е потребно и е повеќе благослов отколку што било друго, рече тој за новинарите.

Разбојници кои кампуваат во оддалечените шуми и патуваат со мотор, киднапираа повеќе од 1.100 деца од нивните училишта, а исто така цел беа селани и луѓе кои патуваа по пат. Во повеќето случаи тие бараа откуп, а деталите ретко се објавуваат во јавноста.

Ирабор рече дека вооружените сили убиле 250 бандити на северозапад од почетокот на прекинот на телекомуникациската мрежа.

Тој исто така рече дека повеќе од 600 бунтовници биле уапсени во тој период, без да наведе повеќе детали. Не беше јасно дали станува збор за бандити или за исламистички бунтовници, кои се претежно концентрирани на североисток отколку на северозапад.

Видео на денот