Таткото кој си ги уби трите малолетни деца е префрлен во психијатриска болница

Хрватска полиција /Фото: МИА

Харолд Копиц (56), Австриец со хрватска адреса, кој е осомничен дека ги убил своите три деца, e префрлен во психијатриска болница. Иако се очекуваше тој денеска да биде отпуштен од болницата, тоа не се случи, а болницата објави зошто, пренесува Vecernji.hr

– Тоj е под постојан полициски надзор. Не е во животна опасност, сите витални функции на пациентот се стабилни. Пред пациентот да биде пуштен од болница и да се преземат дополнителни дејствија од страна на полицијата, ќе бидат извршени дополнителни прегледи за здравствената состојба на пациентот – изјави проф. д-р Давор Вагиќ, директо на болницата.

Тој е обвинет за тројно убиство, бидејќи е осомничен дека ги убил своите три деца, близнаци на седумгодишна возраст и едно момче на четиригодишна возраст. Тој се обиде да се убие, но не успеа. Генерално, злосторството што го направи е едно од најгрозоморните во Хрватска во последните години и откако неговата здравствена состојба ќе биде задоволителна, полицијата, која сега го чува, ќе го уапси. Постапката е таква што тој ќе биде испрашуван од полицијата, потоа од обвинителството, а потоа најверојатно ќе биде изведен пред истражен судија од окружниот суд во Загреб. Копиц може да избере да се брани со молчење, и барем да се обиде да објасни незамисливо злосторство во негова одбрана. Во меѓувреме, додека тој е во болница и чека лекарите да проценат дека може да биде предаден во полиција, се вршат истраги и вештачења.

Психијатриско вештачење

По извршениот преглед, телата на децата се пренесени од станот во загрепска Млини до Институтот за судска медицина и криминологија, со цел да се утврди кога точно и како починале. Исто така, неопходно е да се утврди што се обидел да отруе Копиц, за што постои сомневање. Токсиколошкото вештачење, исто така, ќе се обиде да утврди дали имал алкохол или наркотици во телото во времето на злосторството. Тој сигурно ќе биде психијатриски прегледан за да се обиде да го открие мотивот на неразбирливото злосторство според структурата на неговата личност. За време на истрагата, полицијата ги отстрани од станот сите корисни индиции што би можеле да им помогнат да состават ужасен мозаик од ова злосторство, што ја шокираше не само хрватската, туку и австриската јавност. За злосторството извршено од Копиц постои сомневање дека го пријавиле австриските и бројни светски медиуми. Досега една казна до 50 години затвор Кривично дело за кое постои сомневање дека го извршил Копиц во Хрватска, се казнува до 50 години затвор. Ова е максималната казна што досега беше изречена само еднаш во Хрватска и таа казна се уште е неважечка. Австрија, за разлика од Хрватска, има доживотна казна затвор, која се изрекува во тамошните судови за најстрашните злосторства. Меѓутоа, иако Копиц е Австриец, неговата матична земја речиси сигурно нема да побара од Хрватска да им ја предаде постапката, а уште поретко е дека тие ќе побараат негова екстрадиција во одреден момент. Објективно нема причина за ниту една од овие работи. Злосторството е извршено на територијата на Хрватска, а Копиц имал хрватска адреса. Покрај тоа, тој нема да биде првиот странец на кого ќе му се суди во Хрватска и ќе биде осуден за убиство. Последниот беше Британецот Даглас Кејн, кој беше осуден на 25 години затвор за убиство и обид за убиство на неговите сонародници на Зрзе во јуни 2018 година.

 

Извор: Vecernji.hr

Видео на денот