Стејт департмент: Изборите во Русија се оддржаа во непогодни услови

Стејт Департментот на САД
Стејт департментот на САД / Фото: Архива на „Слободен печат“

Стејт департментот тврди дека изборите за Државната дума на Руската Федерација се оддржале во непогодни услови за слободен и фер процес, а употребата на закони за „странски агенти” и „есктермистички организации” е ригорозно ограничувачки за плурализмот и граѓанските права во Русија, пренесува Ројтерс. 

„Руската Влада употребува закони за „екстремистички организации, „странски агенти” и „непожелни организации”, ригорозно ограничувачки за политичкиот плурализам кои го спречуваат рускиот народ во практикувањето на нивните граѓански и политички права“ се наведува во синоќешното соопштението. 

Во соопштението тие додаваат дека забраните наметнати од руската Влада заедно со опширните напори да се маргинализираат независните политички актери, исто така, спречија Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права и нејзиното Парламентарно собрание да ги набљудува изборите, со тоа ограничувајќи ја транспарентноста која е клучна за фер избори. 

Од Стејт департемнтот потсетуваат дека дејствијата на руската официјална власт се во спротивност на обврските на Русија, вклучувајќи го Меѓународниот пакт за граѓански и политички права, како и обврските кон ОБСЕ и меѓународните и регионални тела.

„Ја повикуваме Русија да ги почитува своите меѓунардои обврски, да ги почитува човековите права и основни слободи и да запре со кампањата на пресија врз граѓанското општество, политичката опозција и независните медиуми”, истакнув Стејт департментот во соопштението. 

Оттаму потсетија и дека САД не признаваат оддржување избори за руската Дума на украинска суверена територија и повторно ја истакнуваат својата одлучна поддршка за територијален интегритет и суверенитет на Украина.

Видео на денот