-2 C
Скопје

Што треба да направите со искинати банкноти?

Доколку ви се случи во рака да ви падне банкнота која е оштетена, премногу излитена и извалкана, важно е да знаете дека Народната банка ги прима и ги заменува книжните и кованите пари што станале непогодни за промет од банките основани во Република Македонија и филијалите на странските банки во земјава.

За излитени пари се сметаат книжните пари кои што со текот на употребата се дотраени, истенчени, испревиткани заради што станале меки и непогодни за промет, оние кои значително се избледени, извалкани, намален им е квалитетот на хартијата и бојата заради што некои од нивните основни карактеристики (апоен, мотиви на банкнотата, елементи на заштита) се слабо видливи и се несоодветни за понатамошна употреба.

Прочитајте и...  ФОТО: Мистериозна статуа во мраз ги преплаши посетителите на еден парк во Америка

За оштетени пари се сметаат книжните пари на кои преостаната површина изнесува повеќе од 60 проценти и имаат барем една неоштетена (видлива) нумеричка ознака (сериски број на банкнотата), оние кои се поткинати и залепени со леплива лента, скинати на повеќе делови и залепени со леплива лента, а со споредбата на сериските броеви може да се утврди дека неспорно станува збор за иста банкнота, банкнотите кои се закинати повеќе од 5 мм, имаат една или повеќе дупки, на кои е пишувано, цртано, коишто се нагризени, изгниени, избледени заради перење, исчадени, стуткани со повеќекратни набори, коишто се полиени со мастило, боја, маснотија, хемикалија, коишто се изгорени, а јагленосаниот дел е помалку од 40% од површината на банкнотата, коишто се обоени со јака боја со која се врши хемиска заштита на банкнотите во транспорт, односно кога банкнотите се обојуваат при насилно отворање на пакување со банкноти.

Прочитајте и...  Барон Бенџамин де Ротшилд почина на 57-годишна возраст

Банките се должни да вршат обработка на готовината, а книжните пари што ги идентификувале како непогодни за промет при обработката и согласно утврдените критериуми, ги отстрануваат од прометот, ги пакуваат и ги доставуваат до НБРСМ за замена.

Банките преку своите организациски делови примаат и вршат замена на книжни пари што станале непогодни за промет доставени од физички и правни лица.

Поврзани вести

ФОТО | „Доста беше“: Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ роденденски ја запроси девојката Сања

СП.

Бела Торн застана во одбрана на својот колега: Нема шанси тој да е канибал

Слободен Печат

ФОТО: Мистериозна статуа во мраз ги преплаши посетителите на еден парк во Америка

Слободен Печат

Ријана ја најави новата колекција на долна облека за Денот на вљубените (18+)

Слободен Печат

Документарец од кој ќе ви замрзне крвта: „Ноќен прогонувач: Лов на сериски убиец“

Слободен печат

Алпинисти за прв пат во историјата во зима го освоија „К2“ – вториот највисок врв во светот

Слободен Печат

Остави Коментар