Рецепт: Направете мохито како светските бармени
Мохито доаѓа од Куба, а се прави од рум, сода и нане. Освежителниот, газиран и малку сладок коктел брзо стана популарен, а е идеален за лето.
Научете како мохито да направите дома, исто како бармените од светските клубови. Воопшто не е комплицирано, а нема да можете да застанете на една чаша.
Состојки:
– 20 листови свежо нане
– 1 лимон
– 4 лажици шеќер
– 80 мл бел рум
– 1 шоља сода
Подготовка:
Лимонот исечкајте го на парчиња, па едно парче заедно го со нането ставете во аван. Со толчник добро соединете, па додајте го преостанатиот лимон и шеќерот. Повторно сѐ убаво измешајте со толчник, па ставете го во сад кој може да се затвори.
Додадете искршен мраз, сода и рум, па добро затворете и добро протресете. Сипете во чаши и украсете со нане.