Рецепт: Направете мохито како светските бармени

Фото: Профимедиа

Мохито доаѓа од Куба, а се прави од рум, сода и нане. Освежителниот, газиран и малку сладок коктел брзо стана популарен, а е идеален за лето.

Научете како мохито да направите дома, исто како бармените од светските клубови. Воопшто не е комплицирано, а нема да можете да застанете на една чаша.

Состојки:

– 20 листови свежо нане
– 1 лимон
– 4 лажици шеќер
– 80 мл бел рум
– 1 шоља сода

Подготовка:

Лимонот исечкајте го на парчиња, па едно парче заедно го со нането ставете во аван. Со толчник добро соединете, па додајте го преостанатиот лимон и шеќерот. Повторно сѐ убаво измешајте со толчник, па ставете го во сад кој може да се затвори.

Додадете искршен мраз, сода и рум, па добро затворете и добро протресете. Сипете во чаши и украсете со нане.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот