Петте најчести грешки при користење на кредитни картички

Сепак, користењето на кредитна картичка не мора да биде катастрофално – ако знаете како правилно да ги користите.

Првиот чекор за повеќето луѓе кои ги користат кредитните картички е да ги користат што е можно поскоро. За жал, многу од нив се млади, без искуство во планирањето на нивните финансии и управувањето со нивните пари.

Ова може да доведе до голем број на проблеми, честопати резултира во лоша финансиска состојба. Сепак, користењето на кредитна картичка не мора да биде катастрофално – ако знаете како правилно да ги користите. Идентификувавме пет грешки кои треба да се избегнат.

Доцнење при плаќањето

При добивањето на кредитната картичка, службеникот во банка ќе ви го каже датумот кога ви се достуваат обврските. Овој датум не треба да се заборава. Повеќето кредитни картички ќе ви овозможат грејс период од неколку дена, меѓутоа, кога истекуваат тие триесет дена, ќе бидете пријавени во кредитното биро како должник, и тоа ќе влијае на вашиот кредитен резултат.

Прочитајте и...  Инцидент во Србија: Фрлена бомба врз полициска станица во Србобран, нема повредени

Ако датумот на доспевање паѓа во незгодно време од месецот, можете да ја повикате вашата банка и да се обидете да го промените датум што е повеќе во согласност со вашите опции.

Минимална уплата

Секој месец, има сума што е потребна да се плати. Сепак, во ваш најдобар интерес е да платите повеќе од минималната уплата.

Минималната уплата само осигурува дека вашите месечни плаќања се исплаќаат правилно. Плаќањето повеќе од минимумот секој месец значително ќе го скрати времето за отплата на долговите и затоа ќе платите помала камата. Во интерес на вас е да платите повеќе.

Зголемување на лимитот на картичката

Ова значи дека сте должни и не сте способни да ги исполните вашите обврски навреме. Повеќето корисници на кредитни картички ги поминуваат нерационално и со тоа создаваат долгови што не можат да ги исплатат. Евиденцијата на долгот ќе ви помогне да избегнете да плаќате повеќе рати во истиот месец. Повеќето традиционални кредитни картички нудат дополнителни пари, треба да знаете дека ова треба да биде вашата последна опција. Повлекувањето дополнителни пари само ќе го зголеми вашиот долг.

Прочитајте и...  Евростат: Бројот на патници на летовите во ЕУ е намален за 98 отсто од лани

Готовината однапред е еден чекор назад што значително ќе се прошири и ќе ја отежни исплатата на долговите за кредитната картичка.

Избегнување на плаќање

Ако сте се задолжиле премногу и не сте во можност да ги платите трошоците или знаете дека ќе доцните еден месец, известете ја вашата банка. Всушност, треба да одите во банка … сериозно. Службеникот во банка може да ви помогне да најдете најдобро решение за вашата ситуација.

Затворете ја старата картичка

Можеби сте ја земале вашата прва кредитна картичка на 18 години, а сега имате 28 години и имате добар кредитен резултат. Можеби не ја користите често оваа кредитна картичка и може да одлучите соодветно да ја затворите. Ова може да биде погрешно ако вашата стара кредитна картичка има подобри услови и пониски трошоци од новата.

Прочитајте и...  Филипче: Се преполнија некои болници, кога ќе се исполни сѐ воведуваме полициски час

Кредитните картички честопати се наш прв допир со некој вид на кредит. Важно е да знаете како најдобро да ги користите, бидејќи вашето однесување може да влијае на вашата финансиска иднина. Користете ги вашите кредитни картички мудро и ова може да ви помогне да ги исполните вашите финансиски цели.

Поврзани вести

Еди Рама: Не сакаме да ја затвориме земјата повторно

Слободен печат

Убава вест: Пронајден е дедо Васил

Слободен печат

Фаучи за навредите на Трамп: Ништо лично, строго деловно

Слободен печат

Хасани: Нема пари што може да ја платат посветеноста на здравствените работници

Слободен печат

Шокантни сознанија: Шишиња за бебињата испуштаат микропластика кога се загреваат

Слободен печат

Мицкоски: Прогонот на политички неистомисленици стана секојдневие за власта и мора да запре

Слободен печат

Остави Коментар