Нема веќе пиење кафе кога ќе ви текне, српските кафулиња и ресторани ставаат клуч на врата
Ниту во српската угостителска индустрија не цветаат рози, па очигледно и овде не е исклучено „германското сценарио“ – нема да можете да одите во омиленото кафуле или ресторан кога и да ви се допадне. Локалните ресторани исто така се борат со работната сила, па тие беа принудени да затворат некои објекти.
Како што претходно пишуваше Нова.рс, голем број угостителски работници во летната сезона заминуваат на работа во странство. Милош Турински од компанијата Инфостуд Послови, изјави дека во Белград има голема побарувачка особено за келнери.
Тој посочи дека Србија не може да биде конкурентна со соседните земји кои излегуваат на море, како што се Црна Гора и Хрватска – каде што одат најголемиот број вработени од српските ресторани. За работа во текот на сезоната, рестораните заработуваат „чисти“ пари, бидејќи им се обезбедува сместување и храна.
-Србија едноставно не може да биде конкурентна, бидејќи немаме такви услови да понудиме – вели Турински. Угостителските здруженија посочуваат дека се повеќе угостителски објекти се свртуваат кон вработување луѓе без никакво искуство во бизнисот. Од Здружението на белградски ресторани велат дека работата на келнер им одговара на младите додека студираат и дека голем број кафулиња се потпираат на младите. Со рестораните, додаваат, приказната е друга.
Сè помалку готвачи се согласуваат со понудените услови, велат од здружението и додаваат дека младите готвачи веќе по една сезона на приморје бараат значително повисоки плати. Тие знаат колку научиле и знаат колку можат да заработат.