Неделава во Скопје ќе се јаде италијанска храна - Слободен печат

Неделава во Скопје ќе се јаде италијанска храна

Со курс по италијанската кујна, на кој присуствуваше и амбасадорот на Италија во земјава Карло Ромео, денеска во Скопје беше означен почетокот на Неделата на италијанската кујна.

Како што соопшти италијанската агенција ИТА од Скопје, на курсот по италијанската кујна за професионални готвачи, студенти, ученици и аматери, на кој присуствувале повеќе од 120 гости, Ромео ја презентирал програмата на Неделата на италијанската кујна, која вклучува низа настани во организација на Амбасадата.

Во текот на целата недела се предвидени разновидни настани наменети за љубителите на италијанската храна и вино, за готвачи-професионалци и за аматери, како и за компании заинтересирани за увоз и дистрибуција на италијанска храна и вино.

– Љубителите на италијанска храна и специјалитети ќе имаат можност да уживаат во врвната кулинарска уметност на италијанските италијански професори по кулинарство од Институтот за угостителство „Ансел Киз“ од Чиленто во Италија, кои ќе гостуваат на повеќе локации низ градот, велат од агенцијата.

Четвртата Недела на италијанската кујна во светот, од 18 до 24 месецов, е настан од светски рамки, организиран под покровителство на италијанското Министерство за надворешни работи, со цел промоција на италијанската ено-гастрономска култура и традиција, сo посебен акцент на богатството на специјалитети и состојки типични за италијанските региони, нивната историја и територија.

– Медитеранскиот начин на исхрана, таканаречената „медитеранска диета“, е централна тема на овогодинешното издание на Неделата на италијанската кујна во светот, соопшти агенцијата.

А од утре па сè до 26-ти ноември, во Скопје ќе се одржува Неделата на италијанската кујна. Официјалното отворање на настанот ќе се одржи на 19-ти ноември со вечера од 5 италијански јадења, подготвени од главниот готвач на ресторанот, Дистрикт Бар, Кирил Ставрев во соработка со реномирани италијански готвачи. Како што информираат организаторите, состојките за секое од јадењата се автентични, ароматични и внимателно избрани за да ја доловат вистинската гастрономска магија која ја нуди оваа кујна.

Реномираните италијански готвачи доаѓаат од Институтот „AncelKeys” од Салерно, Италија кој што претставува светски амбасадор на Медитеранската исхрана, и кој во 2010-та година е прогласенза нематеријално културно наследствоод страна на УНЕСКО.

Местата за вечерата на денот на отворањето се ограничени, а цената на сет менито изнесува 1200 денари по лице.

Деновите на италијанска кујна по отворањето, продолжуваат до 26-ти ноември со a’lacarte мени за сите љубители на исклучителна италијанска храна.

Оваа единствена можност за откривање на вистинскиот медитерански вкус, со италијански шмек е овозможено од страна на Италијанската Амбасада и Италијанската Агенција за трговија во соработка со Скопје Мериот хотел.

Прочитај повеќе

Демонстрации во Јордан против увозот на гас од Израел (ВИДЕО)

Слободен Печат

Уапсени две лица што се обиделе да продадат 12 милијарди лозинки

Слободен печат

Тактиката на Макрон за „исцрпување“ на демонстрантите дава резултати?

Слободен печат

Се појави нов мистериозен вирус – американските власти ги прегледуваат патниците од Кина на аеродромите

Слободен Печат

Секојдневните потреби го натерале прачовекот добро да го запознае морското дно

Слободен печат

Харадинај оди во Хаг

Слободен Печат

Остави Коментар

20 + 6 =

Прочитај повеќе

Курти сѐ уште е оптимист дека ќе има договор за формирање влада на Косово

Слободен печат

Бразил: Сменет министерот кој во говор го цитираше Јозеф Гебелс

Слободен печат

Поголема група мигранти од Средна Америка се движат кон САД

Слободен Печат

Ирански генерал доби санкции од САД

Слободен Печат

Ликвидација во Белград: Застрелан маж додека со сопругата го чекал детето пред училиште

Слободен печат

Словенија повлече шест и пол тони унгарско мисиркино месо поради птичји грип

Слободен Печат