Неделава во Скопје ќе се јаде италијанска храна

Со курс по италијанската кујна, на кој присуствуваше и амбасадорот на Италија во земјава Карло Ромео, денеска во Скопје беше означен почетокот на Неделата на италијанската кујна.

Како што соопшти италијанската агенција ИТА од Скопје, на курсот по италијанската кујна за професионални готвачи, студенти, ученици и аматери, на кој присуствувале повеќе од 120 гости, Ромео ја презентирал програмата на Неделата на италијанската кујна, која вклучува низа настани во организација на Амбасадата.

Во текот на целата недела се предвидени разновидни настани наменети за љубителите на италијанската храна и вино, за готвачи-професионалци и за аматери, како и за компании заинтересирани за увоз и дистрибуција на италијанска храна и вино.

– Љубителите на италијанска храна и специјалитети ќе имаат можност да уживаат во врвната кулинарска уметност на италијанските италијански професори по кулинарство од Институтот за угостителство „Ансел Киз“ од Чиленто во Италија, кои ќе гостуваат на повеќе локации низ градот, велат од агенцијата.

Прочитајте и...  На протестите во Етиопија убиени најмалку 17 лица, меѓу нив и деца

Четвртата Недела на италијанската кујна во светот, од 18 до 24 месецов, е настан од светски рамки, организиран под покровителство на италијанското Министерство за надворешни работи, со цел промоција на италијанската ено-гастрономска култура и традиција, сo посебен акцент на богатството на специјалитети и состојки типични за италијанските региони, нивната историја и територија.

– Медитеранскиот начин на исхрана, таканаречената „медитеранска диета“, е централна тема на овогодинешното издание на Неделата на италијанската кујна во светот, соопшти агенцијата.

А од утре па сè до 26-ти ноември, во Скопје ќе се одржува Неделата на италијанската кујна. Официјалното отворање на настанот ќе се одржи на 19-ти ноември со вечера од 5 италијански јадења, подготвени од главниот готвач на ресторанот, Дистрикт Бар, Кирил Ставрев во соработка со реномирани италијански готвачи. Како што информираат организаторите, состојките за секое од јадењата се автентични, ароматични и внимателно избрани за да ја доловат вистинската гастрономска магија која ја нуди оваа кујна.

Прочитајте и...  Тито Петковски: ДУИ сака да го делегимитира Заев

Реномираните италијански готвачи доаѓаат од Институтот „AncelKeys” од Салерно, Италија кој што претставува светски амбасадор на Медитеранската исхрана, и кој во 2010-та година е прогласенза нематеријално културно наследствоод страна на УНЕСКО.

Местата за вечерата на денот на отворањето се ограничени, а цената на сет менито изнесува 1200 денари по лице.

Деновите на италијанска кујна по отворањето, продолжуваат до 26-ти ноември со a’lacarte мени за сите љубители на исклучителна италијанска храна.

Оваа единствена можност за откривање на вистинскиот медитерански вкус, со италијански шмек е овозможено од страна на Италијанската Амбасада и Италијанската Агенција за трговија во соработка со Скопје Мериот хотел.

Прочитај повеќе

Се асфалтира патот Галичник-Маврово, сообраќајот во прекин

МИА Агенција

Бројот на новозаболени од Ковид-19 дневно се уште трицифрен

МИА Агенција

Почнува Богородичниот пост

МИА Агенција

Сончево и топло со мала до умерена облачност

МИА Агенција

Бројот на заболени во Полска надмина 54 илјади, во еден ден уште 811 заразени

Слободен печат

Ракетен напад во Ирак: Три ракети паднаа во американска воена база

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Пандемијата ја чини глобалната економија 375 милијарди долари месечно

Слободен печат

Бразил заинтересиран за руската вакцина, но бара повеќе информации

Слободен печат

ОН го поздрави договорот меѓу Израел и ОАЕ, Иран го оквалификува како срамен

Слободен печат

Денеска во САД 1.500 починати и над 56 илјади новозаразени со коронавирус

Слободен печат

Москва предупреди за прераспоредувањето на американските трупи во Европа

Слободен печат

Амбасадите на Белорусија во Москва и Киев под опсада: Најмалку шест лица уапсени (ВИДЕО)

Слободен печат