Највпечатливите дела на Искра Димитрова ќе бидат презентирани во КСП „Центар-Јадро“

Во рамките на проектот „Македонски визуелни уметници“ на 5 декември, со почеток во 19.30 ласот, во КСП „Центар-Јадро“ ќе биде претставено творештвото на македонската визуелна уметница Искра Димитрова.

Во текот на 2021 година, КСП „Центар-Јадро“ реализираше проект кој вклучуваше разговори со визуелни уметници и дизајнери, кои пред пошироката јавност ја претставија својата богата продукција.

Во рамките на 20-те предавања/презентации, уметници и дизајнери од повеќе генерации направија преглед на своето творештво преку избор од своите најрепрезентативни проекти.

Проектот беше заокружен со издавање на репрезентативна публикација со транскрипти од снимените разговори и богат визуелен материјал, а беше организирана и групна изложба во Загреб.

Со цел да се оствари континуитет во претставувањето на македонската визуелна сцена, КСП „Центар-Јадро“ продолжува со нова серија разговори во живо, со македонски визуелни уметници и нивните дела изложувани на значајни изложби. Намерата е да се постигне поголема промоција, како и генерациско поврзување што ќе помогне во воспоставувањето на континуитет и интензивирање на дијалогот на локалната уметничка сцена.

Визуелната уметница Искра Димитрова се вбројува меѓу уметниците кои континуирано се присутни на локалната и меѓународната уметничка сцена над три децении, со дела во различни медиуми, како перформанс, видео и инсталација, изложувани на самостојни и групни изложби во земјата и странство.

Во фокусот на нејзината работа е истражување и преиспитување на релациите со природниот амбиент, со фокус на телото како непосредна природа и искуство, како и живиот свет и еколошките проблеми во урбаната средина.

Со различен пристап кон специфичната тема, делата зборуваат за границите помеѓу приватниот интимен простор и јавното, за позицијата на жената, како и функционирањето на медиумската сфера и начините на креирање на јавното мислење – дела кои таа ги обликува како просторни интервенции, инсталации и акции.

Во последните години работи на долгорочни активистичко-уметнички проекти кои се однесуваат на градежната експанзија и узурпацијата на приватниот, но и на јавниот простор.

Во презентацијата и разговорот, кој ќе го води кураторот Владимир Јанчевски, ќе биде направен преглед на творештвото на Димитрова со фокус на некои од највпечатливите дела, меѓу кои и нејзиниот последен голем проект „@Траги“ (Национална галерија – објект Чифте Амам, 2019).

Серијата разговори се реализира со финансиска поддршка од Министерството за култура на РС Македонија.

Видео на денот