16 C
Скопје

Tag : културен печат

Културен печат

ПМГ Џез: Јордан Костов квинтет ќе настапи во МКЦ

Тони Димков
Најновото издание „Кам бек“ (Come Back) на Јордан Костов квинтет, кое неодамна се појави под етикетата „ПМГ Џез“, ќе може да се слушне на концерт...
Културен печат

Книжевен превод: Книгата „Сага за Олаф Светиот“ е скапоцен камен меѓу исландските саги

Тони Димков
Неодамна, од печат излезе книгата „Сага за Олаф Светиот“ од Снори Стурлусон во издание на „ПНВ Публикации“, а преводот од англиски јазик е на Дејан...
Културен печат

Прозно дело: „Гордиот Дабидеш“ од Ирена Доускова

Тони Димков
Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ го објави романот „Гордиот Дабидеш“ на чешката писателка Ирена Доускова. Станува збор за едно од најпознатите чешки прозни дела,...
Културен печат

Книга за деца: Средба со приказните за Итар Пејо

Тони Димков
Писателот Васил Мукаетов приготви нови интересни содржини за децата. Овој пат станува збор за средба со најубавите шеговити приказни за Итар Пејо, мариовскиот итрец и...
Културен печат

Македонски музички архив: Излезе првиот том на „Македонски рок времеплов“

Тони Димков
Монографијата „Македонски рок времеплов“ од Тошо Филиповски, капитална книга со енциклопедиски карактер, која содржи 1.500+ датуми што ја детерминираат македонската музика, беше промовирана на 16...
Културен печат

Интервју со Жарко Кујунџиски, писател и издавач: Книгата само привидно е предмет

Тони Димков
Писателот Жарко Кујунџиски деновиве се израдува на второто издание на неговиот роман „Сфинга на гневот“, кој високо котираше за наградата „Стале Попов“ на ДПМ, а...
Ви Препорачуваме Културен печат

Разговор со вокалната солистка Светлана Јовановска: Музиката е мојот непресушен извор

Тони Димков
Концертите на Филхармонија по повод Денот на вљубените секогаш имале поразличен амбиент од стандардната симфониска програма, а годинава во изведбата на неколку вонвременски теми за...
Културен печат

Ново претседателство на СОКОМ: Со надеж за подобри времиња и опстанок на музичката дејност

Тони Димков
На Изборно собрание на Сојузот на композиторите на Македонија (СОКОМ), што се одржа на 13.02.2021, беа избрани новите членови на раководните тела на ова здружение...
Културен печат

Блескави оценки за албумот „Македонисимо“ на Симон Трпчески и пријателите во американските списанија

Тони Димков
Најстариот американски магазин специјализиран за рецензии „Америкен Рекорд Гајд“ (основан во 1935 година) на читателите им го препорача, „амбициозниот проект инспириран од фолклорната музика, предводен...
Културен печат

Изложба: Документарни фотоистражувања на пеливанските натпревари од Зоран Шекеров

Тони Димков
Во студиото „Прајват принт“ (Private Print) е поставена изложбата „Folded“ на младиот фотограф Зоран Шекеров. Изложбата е отворена на 17 февруари и до 9 април...