Микропластиката во аут, крај на мини џемовите и мини шампоните во хотелите
Европратениците усвоија нови мерки за поодржливо пакување и намалување на количината на отпад од пакување во ЕУ. Правилата вклучуваат цели за намалување на количината на амбалажа за пет отсто до 2030 година, 10 отсто до 2035 година и 15 отсто до 2040 година.
Тие бараат од земјите особено да го намалат количеството отпад од пластична амбалажа. Регулативата која се однесува на зголеменото количество отпад, ги усогласува правилата на внатрешниот пазар и ја промовира циркуларната економија, пратениците ја усвоија со 476 гласа „за“, 129 „против“ и 24 воздржани. За да се намали непотребното пакување, беше поставен дел од празен простор за групно пакување, транспортно пакување и пакување за е-трговија, кој не треба да надминува 50 проценти.
Производителите и увозниците ќе мора да се погрижат тежината и волуменот на пакувањето да бидат што помали, објаснија во Брисел. Некои видови пластична амбалажа за еднократна употреба ќе бидат забранети од 1 јануари 2030 година.
Тоа се пакувања за еднократна употреба за непреработено свежо овошје и зеленчук, пакување за храна и пијалоци кои се подготвуваат и консумираат во кафулиња и ресторани, пакување за поединечни порции (на пример, преливи, сосови, крем, шеќер), минијатурни пакувања за тоалети хотел производи и многу лесни пластични кеси за носење (со дебелина на ѕидот помала од 15 микрони).
Меѓу другото, во текстот е и забраната за таканаречените вечни хемикалии над одредени гранични вредности во пакувањата што доаѓаат во контакт со храната, со што парламентот сака да спречи штетни последици по здравјето, информира Н1 Словенија.