Лековити плодови на есента: Дуњата спречува инфективни болести
Дуњата одамна се користи во народната медицина како средство за ублажување на кашлицата и за смирување на стомачните проблеми. Лековити се сите делови на дуњата: плодот, лисјата и семките, а особено сокот и сирупот од плодот.
Плодот на дуњата изобилува со витамини и минерали. Содржи огромни количини на витамин Ц, но и на Б1, Б2, ниацин, каротен, калциум, магнезиум, калиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган, натриум, хлор и сулфур. Дуњата е совршена за диета, бидејќи содржи протеини, диетални влакна и јаглехидрати.
Благодарение на танинот и слузта, дуњата е благодет за работењето на цревата и ги спречува инфективните болести. Бидејќи содржи и многу пектин, го намалува крвниот притисок.
Сокот од дуња лекува кашлица, астма и пролив. Печена или варена дуња се препорачува за анемични лица, како и за оние коишто имаат проблеми со стомакот. Дуњата ја лекува слузокожата на ждрелото, крајниците, дишните патишта, ги ублажува обилните менструации.
Чајот од семки од дуња лекува несоница, ја ублажува напнатоста и го отстранува лошиот здив, додека слузта од семките лекува изгореници и рани. Чајот од лисја од дуња е одличен природен лек за запирање на проливот.
Чај од плодот на дуња за кашлица и бронхитис
Измијте, исчистете го од семките и меснатиот дел исечете го на ливчиња и полијте го со литар вода. Варете умерено од 15 до 20 минути, покријте го и кога ќе се излади, процедете го. Пијте го во голтки во текот на целиот ден.
Сируп од пет семки за бронхитис
Издробете пет семки од дуња и прелијте ги со 100 мл вода. Кога ќе се формира густа слузеста маса, додадете 15 грама свеж сок од боквица и 100 грама мед од жалфија. Земете по една лажичка трипати на ден пред јадење.
Што е најлековито?
Семките се најлековитиот дел и кога ќе отстојат во вода, ослободуваат слуз која е одлична за кашлица. Содржат витамин Б17, кој има антиканцерогено дејство. Богати се со масти, танин, пектин, шеќери, јаболкова киселина …