Карбокситерапија – современ метод на подмладување, што е и кој може да ја примени?

Profimedia

Карбокситерапијата е третман кој се користи за да се спротивставиме на знаците на стареење, како и за отстранување на дамките на кожата. Еве како функционира, кои се придобивките и контраиндикациите.

Карбокситерапијата е медицинска процедура при која во кожата или во поткожното ткиво се вбризгува медицински гас-јаглерод диоксид.

И покрај тоа што е многу древна техника, карбокситерапијата доживува период на големо „бум“ во последно време. Овој третман, воведен во далечните 1930-ти, постепено се подобрува, за да стане еден од најбараните и најбезбедните за спротивставување на знаците на стареење, но за отстранување на дамки од кожата.

Родена како третман против васкуларни нарушувања, карбокситерапија првично се употребувала во француските бањи. Но, кога пациентите покажале одлични резултати, француското Министерство за здравство ја патентираше оваа терапија како ефикасна и безбедна, иако под друго име.

Терминот карбокситерапија, всушност, бил измислен многу децении подоцна. Го измислил  Италијанецот Луиџи Парасони, во 1995 година, кој прв ја искористил оваа техника како тема за време на XVI Национален конгрес за естетска медицина. Денес се направени многу чекори напред и карбокситерапијата е дополнително усовршена.

Како делува?

Карбокситерапијата го стимулира зголемениот проток на кислород низ третираните региони. Третманот го стимулира формирањето на колаген во кожата, со што кожата добива дава младешки изглед.

Позитивни ефекти од карбокситерапија се:

-Ја подмладува кожата на лицето
– Ја подмладува кожата на вратот
– Го подмладува деколтето на кожата
– Ги крева горните очни капаци
– Ја подмладува кожата на долните очни капаци
-Ги отстранува пигментите од кожата
-Отстранува лузни
-Отстранува стрии
– Ги намалува локализираните масни наслаги

Кои се контраиндикациите

И покрај тоа што има безброј предности и придобивки, добро е да се запамети дека како и сите третмани за естетска медицина, карбокситерапијата може да има и несакани ефекти и контраиндикации. Не секој, всушност, може да помине низ овој вид третман.

Карбокситерапијата треба апсолутно за да се избегне кај пациенти кои страдаат од:

-Респираторна, срцева, бубрежна или хепатална инсуфициенција; висок крвен притисок; како и кај пациенти со претходни случаи на тромбоза или срцева аритмија.

Секако, овој третман не е погоден ни за жени кои се бремени.

 

 

 

Видео на денот