Јапонецот Хашимото олимписки шампион во повеќебој

EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Благодарение на одличната изведба на вежбата на вратило, Јапонеџот Даики Хашимото го освои златниот медал во индивидуален повеќебој во гимнастика.

Во текот на шесте дисциплини се водеше голема борба помеѓу Хашимото, Кинезо Ксјао и Русинот Никита Нагорни. Финалето во повеќебој најдобро го отвори токму Хашимото со одлични вежби на партер и на коњ со рачки кога направи поголема предност пред конкурентите.

Во пресрет на последната вежба на вратило, најдобар беше Кинезот Ксјао кој за својата вежба доби 14.066 поени. Нагорни доби 14.366 поени и во генералниот пласман заостана само 0.03 поени зад Кинезот. Последен кој ја одработи својата вежба на вратило беше Хашимото, тој имаше речиси совршена вежба за која доби 14.933 поени кои му го донесоа златниот медал. Во конечниот пласман, Хашимото имаше 66.465 поени, Сјао 88.065 поени, додека Нагорни 88.031 бод.

Видео на денот