Грција: Голем недостиг од персонал за достава – недостасуваат 10 илјади дистрибутери
Недостигот од квалификувана работна сила се претвора во јамка за бизнисите во угостителскиот сектор. Додека платите и придобивките во индустријата се подобрени, рестораните, кафулињата, пицериите, баровите, продавниците за сувлаки очајно бараат дистрибутери, готвачи, келнери, шанкери, персонал во кујната, лансери, па дури и администратори.
Како што напоменува Oт.гр. индикативен е недостигот од дистрибутери на храна и кафе, кои нудат услуги со возила на две тркала, бидејќи сега се дефицитарни. Растот на дигиталните платформи, како што се ефуд и волт, кои го држат лавовскиот дел од пазарот за нарачки и курири, ги натера угостителските бизниси да работат со помалку дистрибутери од нивните потреби, бидејќи побарувачката е многу поголема од понудата. За време на пандемијата се појавија првите недостиг на луѓе за испорака, бидејќи многу бизниси во ресторанот и кафулето нудеа такви услуги за да преживеат.
Дури и луксузните хотели со 5 ѕвезди, како што е „Велика Британија“, правеа испораки. „Поставувате огласи, доаѓаат 100 биографии, закажувате 10 термини по телефон и никој не доаѓа“, велат бизнисмените за То Вима.