Грција: Голем недостиг од персонал за достава – недостасуваат 10 илјади дистрибутери

Калитеа, Грција / Фото: Pierre Renaud / Google Maps

Недостигот од квалификувана работна сила се претвора во јамка за бизнисите во угостителскиот сектор. Додека платите и придобивките во индустријата се подобрени, рестораните, кафулињата, пицериите, баровите, продавниците за сувлаки очајно бараат дистрибутери, готвачи, келнери, шанкери, персонал во кујната, лансери, па дури и администратори.

Како што напоменува Oт.гр. индикативен е недостигот од дистрибутери на храна и кафе, кои нудат услуги со возила на две тркала, бидејќи сега се дефицитарни. Растот на дигиталните платформи, како што се ефуд и волт, кои го држат лавовскиот дел од пазарот за нарачки и курири, ги натера угостителските бизниси да работат со помалку дистрибутери од нивните потреби, бидејќи побарувачката е многу поголема од понудата. За време на пандемијата се појавија првите недостиг на луѓе за испорака, бидејќи многу бизниси во ресторанот и кафулето нудеа такви услуги за да преживеат.

Дури и луксузните хотели со 5 ѕвезди, како што е „Велика Британија“, правеа испораки. „Поставувате огласи, доаѓаат 100 биографии, закажувате 10 термини по телефон и никој не доаѓа“, велат бизнисмените за То Вима.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот