Голем успех на младите математичари: Освоија четири медали на Интернационална математичка олимпијада

Млади математичари од државава освоија четири медали на Интернационална математичка олимпијада/Фото: МИА

Шест млади математичари од Македонија освоија два сребрени, два бронзени медали, како и пофалници на 63. Интернационална математичка олимпијада (ИМО 2022).

Како што информираше Сојузот на математичари, Никола Спировски и Дамјан Давков од македонската репрезентација освоија сребрени медали, Блаже Суклевски и Јан Стојановски бронзени, додека Алексиј Тасиќ и Јасна Илиева добија пофалници.

Водач на тимот е Илија Јовчески, а заменик-водач е Мирко Петрушевски.

Видео на денот