Германија понуди да им плати 1,1 милијарди евра надомест на племенските водачи во Намибија

epa06980551 A human skull is displayed during a ceremony in Berlin, Germany, 29 August 2018. The German government handed back human remains from Germany to Namibia following the genocide from 1904 to 1908 against the Herero and Nama. EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Лидерите на етничките групи Хереро и Нама го отфрлија договорот предложен од Германија, која призна дека злосторствата на германските колонијалисти пред повеќе од сто години во денешна Намибија биле геноцид. Советот на племенски лидери бара да се одложи планираното потпишување на договорот меѓу двете земји.

Владата во Берлин и понуди на Намибија 1,1 милијарда евра во рок од 30 години, а Советот признат од намибиската Влада во изјавата го нарече „неприфатлив” и „навреда за нивното постоење”. „Навредливата сума” е одбиена, но Советот го поздрави фактот дека германските власти го признале геноцидот, ја преземале одговорноста за злосторствата и објави дека ќе побара простување.

Племенските водачи бараат повторно преговарање за репарациите. Друга организација што ги обединува членовите на групата Хереро веќе го нарече германскиот предлог „измама и пропаганда”. 

Видео на денот