Гастро марифети Маја Стефаноска, вработена во „Слободен печат“: Рачно извезени рецепти од тефтерчето на Маја

Маја Стефаноска
Фото: Приватна архива

Низ рубриката Гастро марифети, досега поминаа дузина жени и девојки – махерки во кујна, кои готвеа по три рецепти за вас и за нас. И редно беше и ние да си ги покажеме вештините, а кога е Маја со нас, си немаме гајле.

Секогаш насмеана и многу вредна, нашата колешка Маја Стефаноска ни е главен советник кога се во прашање домашните гастро марифети резервирани за после работа.

– Мајааа, а колку вода да ставам во леќата, ама точно да ми кажеш колку на цела ќесичка леќа? А на пола ќесичка, колку? А моркови да ставам? Колку?! Поголеми или помали?!…

Маја Стефаноска
Фото: Драган Митрески

Да, да има и такви таленти меѓу нас кои си бараат прецизни мерки. Толку прецизни што понекогаш треба и да им се нацрта дозата, формата, големината на намирниците, тенџерето сосе капак, тавата… Маја пак, има нерви-кабли, а има и едно волшебно тефтерче во кое се запишани, рачно, гастро волшепствата кои се чувари на македонската традиција.

Ѝ „украдовме“ три рецепти од тефтерчето, извезени со ракописни кирилични букви. Која убавина!

Чоколадна торта

чоколадна торта
Фото: Приватна архива

Намирници:

  • 400 грама чоколадо
  • 100 мл вода, 1 маргарин
  • 250 грама шеќер во прав
  • 10 јајца
  • 10 лажици брашно
  • 200 грама мелени ореви.
чоколадна торта
Фото: Приватна архива

Подготовка:

400 грама чоколадо се топи во 100 мл вода на тивок оган. Маргаринот и шеќерот во прав убаво се матат и се додаваат 10 жолчки. Откако ќе се излади растопеното чоколадо се става смесата со маргарин.

Пандишпан: 10 белки се матат со 10 лажици шеќер, се додава 10 лажици брашно, 200 грама мелени ореви и 1 пециво. Од чоколадната смеса се додава 5-6 лажици фил, се меша и се става да се пече.

Проја

проја
Фото: Приватна архива

Намирници:

  • 1 чаша (200 грама) пченкарно брашно
  • 1 чаша бело брашно
  • 150 гр сирење
  • 4 јајца
  • 1 пециво
  • 100 мл зејтин
  • 1 чаша јогурт
  • половина кафено лажиче сол.
проја
Фото: Приватна архива

Подготовка:

Во длабок сад ги кршиме јајцата, ги матиме, сирењето го дробиме со вилушка, ги додаваме двете брашна, пецивото и солта, за да се соединат. Во подмачкан плех се пече 45 минути на 220 степени.

Вртена пита со праз

 

вртена пита
Фото: Приватна архива

Намирници:

  • 1 кг брашно
  • малку квасец
  • 1 шолја масло
  •  1 лажичка сол
  • и вода за да се замеси.
вртена пита
Фото: Приватна архива

Подготовка:

Од тестото се прават топчиња и одозгора се мачкаат со масло. Се зема едно топче, се развлекува врз чаршав, па одозгора се попрскува со масло и се додава претходно испржен праз, потоа се витка. Питата се пече во загреана рерна.

вртена пита
Фото: Приватна архива
Видео на денот