ФОТО: Нов мурал го краси скопското училиште „Песталоци“, посветен е на Лилјана Дирјан и Богомил Ѓузел

Муралот е насликан како дел од проектот "Градиме култура, сликаме култура - мурали за 30 години независност на Македонија" / фото: Ненад Тонкин/Фејсбук

Како дел од проектот “Градиме култура, сликаме култура – мурали за 30 години независност на Македонија” во Скопје, на еден од ѕидовите од основното училиште „Јохан Хајнрих Песталоци“ во Скопје е насликан мурал посветен на брачната двојка книжевници Лилјана Дирјан и Богомил Ѓузел.

Муралот е насликан како дел од проектот “Градиме култура, сликаме култура – мурали за 30 години независност на Македонија” / фото: Ненад Тонкин/Фејсбук

Авторка на муралот е ликовната уметница Јана Јакимовска, која упати благодарност до Општина Центар и до менаџментот на училиштето за нивното одобрение и безрезервна поддршка кон културата и уметноста.

Муралот е насликан како дел од проектот “Градиме култура, сликаме култура – мурали за 30 години независност на Македонија” / фото: Ненад Тонкин/Фејсбук
Муралот е насликан како дел од проектот “Градиме култура, сликаме култура – мурали за 30 години независност на Македонија” / фото: Ненад Тонкин/Фејсбук
Муралот е насликан како дел од проектот “Градиме култура, сликаме култура – мурали за 30 години независност на Македонија” / фото: Ненад Тонкин/Фејсбук
Видео на денот