ФОТО | Кога еднаш ќе се заљубиш во месење, нема бегање: Габи Атанасова нè учи како да си направиме питулици и мазник

габи атанасова
Габи Атанасова / Фото: Приватна архива

Галаба Стојановка Атанасова или накратко Габи е родена во село Лубница, а денес живее во Битола и е позната по умешноста на своите раце и талентот за месење.  Таа се сеќава уште од многу мала како ѝ се разгорила љубовта за месењето и „играњето“ со тесто.

Фото: Приватна архива

– Кога имав 13 години, се сеќавам имавме гости и една роднина ни направи многу убав мазник со тргани кори, и јас гледајќи ја како вешто го прави тоа се заљубив во таа рачна уметност и иако бев многу мала си реков дека и јас ќе научам да го правам тоа.

На 15-годишна возраст со запишувањето на училиште во Битола морала да си готви сама, ни раскажува Габи, но првите обиди за месење доаѓаат многу подоцна.

– Кога се омажив мераклиски правев нешто месено. Секогаш различно и сите што имаа можност да пробаат им се допаѓаа работите, па се охрабрував да правам сè повеќе. Немаше роденден на моите три деца или посета од гости, а на мојата маса да нема зелник, мазник, кифлички и секогаш питулици.

зелник
Фото: Габи Атанасова

Еве кои рецепти ѝ се драги на Габи, па ги сподели со нас:

Рецепт за домашни питулици

Од 1кг брашно се прави каша со вода(по потреба) и една лажица сол…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот