ФОТО | Чудесниот двор на Силвана: Рајска убавина во село Секирник

Фото: Приватна архива

Семејството Панајотови имаат преубав двор во село Секирник, општина Босилово, толку убав што моравме да подзастанеме и да ѝ поставиме неколку прашања на домаќинката, Силвана Панајотова. 

приватна архива

Од Силвана дознаваме дека за дворот кој се протега на 2 хектари се грижи самата таа и нејзиниот сопруг. Во овој рај доминираат чемпресите, оревот, елата, смоквата и јапонската јаболка, а од цвеќињата миризба шират грациозните кампанули, раскошните бугенвили, украсната трева со магични цветови – пампас, бендерите, жолтите туфки и многу други.

Инаку, за Силвана слушнавме од …ДВОРЧЕТО… Врапче?! Не. Фејсбук гнездо на пасионираните по убаво уредување на балкони, градини, дворови, дворчиња…

– Многу сме посветени на нашиот двор, во часови тоа би значело два до три дневно, а во периодите кога ја средуваме, односно, режиме оградата, чемпресите и кога косиме, посветуваме и четири до пет часа дневно. Се разбира, тука е и секојдневното наводнување…, ни објаснува Силвана.

Ни вели дека колку што тие му се посветуваат на дворот, толку и дворот ним им воздраќа.

– Тука ги полниме батериите, вели таа.

Ја прашуваме дали има омилено цвеќе?

– Сите цвеќиња ги сакам, сите ме исполнуваат со среќа, ни одговара.

Во текот на студените денови, некои од цвеќињата се преместуваат во…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк.

Видео на денот